A jobboldali kormánypárt nyeri a horvát parlamenti választásokat

külföld
2020 július 06., 02:22

Kilencven százalékos feldolgozottságánál úgy tűnik, hogy a jobboldali kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyeri az előrehozott parlamenti választásokat a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A jelenlegi feldolgozottsági aránynál a HDZ 68, az SDP irányította Restart Koalíció pedig 43 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadik Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 15 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal az időközben jobboldalra tolódott Híd Függetlenek Listája (Most) és 6 mandátummal a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége, amely tömörülés a választások meglepetése. Két parlamenti helyre számíthat a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége és egy helyre a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS).

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn. A választásokat megelőző felmérések szoros küzdelmet jeleztek elő, a legtöbb közvélemény-kutatás a Restart Koalíciót hozta ki győztesnek.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte, hogy „nehéz kormányzati ciklus áll mögöttünk, számos megpróbáltatással, a kihívások, amelyek előttük állnak pedig még nagyobbak". Szerinte ezek a körülmények munkát, lendületet, áldozatkészséget, tudást és tapasztalatot igényelnek.Plenkovic úgy látja, hogy ekkora támogatottság nagy felelősség is jár, amelyet meg fognak szolgálni. Horvátországnak megoldást kell találnia a gazdasági és közegészségügyi kihívásokra, meg kell erősítenie intézményeit, és meg kell védenie az emberi és kisebbségi jogokat. A párt bejelentette, hogy már hétfőn megkezdik a tárgyalásokat.

Davor Bernardic, az SDP elnöke elismerte vereségét és gratulált Plenkovicnak a győzelemhez. Bejelentette, hogy kész lemondani a párt éléről.„Nem könnyű ilyen választási eredmények után beszélni” - mondta, majd megköszönte a választópolgároknak, hogy elmentek szavazni, függetlenül attól, kire adták le voksukat.

Miroslav Skoro, a Haza Mozgalom alapítója azt mondta, a 15 mandátum az mutatja, hogy jó úton haladnak, a választópolgárok pedig felismerték ezt.

„Fordulóponthoz érkeztünk, a szábor (horvát parlament) soha többé nem lesz ugyanolyan mint volt, sokkal több különböző vélemény hangzik majd el" - vélekedett.

Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság. (MTI)