A kormányhivatal megadta az engedélyt a siófoki obszervatórium méréseit akadályozó társasház megépítésére

belföld
2020 július 06., 05:45

A Somogy Megyei Kormányhivatal megadta az engedélyt annak az ötszintes társasháznak a megépítésére, ami feltehetően akadályozni fogja a siófoki obszervatóriumot működését, írja a hvg.hu.

Egyre nagyobb az esély, hogy valóban megépül az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar-előrejelző obszervatóriuma melletti telken egy ötszintes társasház, ami a mérések pontosságát veszélyezteti. Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Balatoni Szövetséghez fordult, hogy akadályozzák meg az építkezést, mert a viharok pontos előrejelzésén emberéletek is múlhatnak. Szintén tiltakozását fejezte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Balatoni Fejlesztési Tanács és a helyi civilek is.

Az obszervatórium szomszédságában van egy 20 méter széles, 60 méter hosszú telek, amin évekig két védett hársfa állt, amik fontos érvek voltak egy korábbi, építkezést elutasító határozatban, de a fákat 2018 nyarán kivágták. Mivel a korábbi Balaton-törvény ma is érvényben lévő vízparti terveibe építési telekként jelölték az egykori strandot, ami magánkézbe került, és az új törvények nem vehetnek el szerzett jogot, a beruházónak van építési engedélye.

A hvg.hu megkereste a beruházót, Molnár Györgyöt, aki azt mondta, hogy ő egy „balatoni ember, aki 30 éve vitorlázik, neki sem mindegy, hogy pontos-e az előrejelzés vagy sem”. A beruházó azt szeretné, ha minden törvényesen menne és az OMSZ munkáját sem akadályozná, de már három éve próbálja megszerezni az építési engedélyt.„Ez a ház, amit ide terveztünk, nulla energiakibocsátású, csak zöldenergiát használunk benne, és átterveztük, hogy ne zavarjuk a meteorológiai szolgálatot. Kifejezetten az OMSZ szempontjait figyelembe véve lesz lépcsőzetes az épület” - mondta Molnár, aki még azt is felajánlotta az OMSZ-nek, hogy rakjanak műszereket a tetőre.

A hvg.hu a város polgármesterét, Lengyel Róbertet is megkereste, aki ugyan elvben nem támogatja a beruházást, de az építkezéshez mégis hozzá kellett járulnia, mert az épület bizonyos építésjogi, településképi szempontból megfelelt az eljárásoknak.2019-ben hoztak egy kormányrendeletet, ami kimondja, hogy „a meteorológiai obszervatórium magas légköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” De a beruházó az építési engedélyt már azelőtt megkapta, hogy a rendelet megszületett volna, így rá már nem vonatkozik.

A Somogy Megyei Kormányhivatal építési engedélye ellen fellebbezni nem lehet, de bírósági felülvizsgálatot lehet kérni. Egyelőre viszont nem tudni arról, hogy ezt eddig bárki is kezdeményezte volna.