Új-Zéland legnagyobb újságcsoportja bojkottálta a Facebookot a gyűlöletbeszéd miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Új-Zéland legnagyobb újságcsoportjának elege lett abból, hogy a Facebook nem tesz semmit az ott folyó gyűlöletbeszéd ellen, ezért ideglenesen beszüntették minden tevékenységüket az oldalon, a profiljukat pedig archiválták.

A Stuff médiacsoporthoz 12 új-zélandi újság tartozik, ami körülbelül 400 újságírót foglalkoztat. A bojkott kapcsolódik ahhoz a nemzetközi Facebook-bojkott mozgalomhoz, amihez már a Starbucks és a Coca-cola is csatlakozott azzal, hogy leszedte a hirdetéseit a platformról. A mostani döntésük egy kísérlet is egyben, aminek keretében nem posztolják ki a Facebookra és az Instagramra a legújabb híreket, és sztorikat sem raknak ki. A kísérlet eredményeit folyamatosan vizsgálni fogják.

Patrick Crewdson, a Stuff főszerkesztője azt mondta, hogy a lap nemrég került vissza Új-Zéland tulajdonába, és a továbbiakban az olvasók bizalmára akarják építeni a sikerüket, ami pedig nem fér össze a Facebookon terjedő álhírekkel és gyűlöletbeszéddel.  A csoport egy évvel ezelőtt már a hirdetéseit is leállította a Facebookon, a Christchurch mecsetben történt merénylet után, ahol 50 ember vesztette életét. Akkor azzal indokolták a hirdetések leállítását, hogy nem akartam anyagilag támogatni egy olyan platformot, ami profitál a gyűlöletbeszéd és az erőszak közzétételéből.

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern korábban azt mondta, hogy ő ugyan a szavazói miatt nem tudja leállítani a Facebookját, de sürgette a weboldalt, hogy találjon megoldást a gyűlöletbeszéd problémájára.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a mozgalomra reagálva azt nyilatkozta: „nem változtatjuk meg irányelveinket vagy megközelítésünket a bevételünk egy kis vagy nagyobb százalékát fenyegető veszély miatt.” (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó