Áder levélben kérte az ukrán és a román elnököt, hogy tegyenek valamit a folyókon érkező szemét ellen

környezetvédelem
2020 július 07., 08:24

Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt. Áder János azt kérte a keleti szomszédos országok államfőitől, vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

A Szamos áradásával Romániából érkezett kommunális hulladék a Felsõ-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak a folyó partján kialakított kármentesítõ helyen, Olcsván 2020. június 26-án
photo_camera A Szamos áradásával Romániából érkezett kommunális hulladék a Felsõ-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak a folyó partján kialakított kármentesítõ helyen, Olcsván 2020. június 26-án Illusztráció: Balázs Attila/MTI/MTVA

A levelekben az szerepel: az elmúlt időszak áradásai az ígéretek ellenére ismét nagy mennyiségű műanyag palackot és más hulladékot sodortak át Magyarországra, amely jelenleg járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza, az élővilágra is súlyos hatással van és visszataszító is.

Áder mindkét elnöknek címezve megjegyezte: a magyar kormány több alkalommal kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de azt részükről az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte. Ahogy arra Áder János rámutat: a szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A levelekből az is kiderül, hogy a Tiszán idén eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett és június 13. óta 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, míg a Szamosból 846 köbméter vegyes uszadékot, a hulladékmentesítést pedig már a gépek sem bírják.

Kiábrándítónak tartom, hogy a Tisza hulladékkal való szennyezése a sokszori fogadkozás ellenére sem hagyott alább, és immár tartós fenyegetést jelent a folyó törékeny ökoszisztémájára” - fogalmazott Áder János, aki a jelenségről azt írta: az nem méltó az európai normákhoz. Az ukrán elnököt arra is emlékeztette, hogy a problémára egyszer már felhívta a figyelmét tavaly. (MTI)