Egy díler utánvétes küldeményben terítette a biofüvet az országban, de egyszer kiszakadt a csomag a postán

bűnügy
2020 július 07., 09:43

Vádat emelt a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség kereskedéssel, bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt egy 37 éves férfi ellen, aki 2017 novemberében és decemberében

összesen 1651 darab utánvétes postai küldeményben mintegy 24,5 millió forint értékű biofüvet értékesített a vevőinek.A vádirat szerint a férfi módszere az volt, hogy -ismeretlenül maradt - bűntársaival egy webshopot működtettet, ahol a rendszeres fogyasztók körökben ismert, különböző fantázianeveken hirdette az árut.

A csomagokat két budapesti postafiókban adta fel az ország minden pontjára a megrendelőinek, a borítékokon valótlan feladói adatokat szerepeltetett és mivel nagy forgalmat lebonyolító ügyfélként a postai dolgozókkal rendszeresen találkozott, nekik is álnéven mutatkozott be.

A tökéletes konspiráció érdekében a vevők által a postának utánvéttel kifizetett vételárat egy nő nevére nyitott bankszámlára utaltatták a postával, majd a pénzt a lelepleződés elkerülése érdekében bankkártya használatával vették fel.

Végül a jól kiépített rendszer két baki miatt omlott össze:

  • Az egyik alkalommal a postai feldolgozás során megsérült egy levélküldemény, és annak tartalma gyanús lett a postai dolgozónak, aki értesítette a rendőrséget.
  • Egy miskolci esetben pedig a postai küldeményeket jövedéki szempontból ellenőrző NAV illetékesei fogtak gyanút, majd a kábítószer-kereső szolgálati kutyájuk jelzést is adott a küldemény valószínűsíthető tartalmáról.

A nyomozó hatóság a postai adatbázisból azonos álnéven történt csomagfeladásokat azonosította és végül a nyomozók így tudták bizonyítani a másfél ezret is meghaladó esetszámot. A 2018 márciusáig letartóztatásban, jelenleg szabadlábon védekező vádlott a törvény szerint 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kaphat. (Ügyészség)