Jogerősen egy év börtönre ítélték azt a négy férfit, akik januárban áttörtek a röszkei határzáron

bűnügy
2020 július 07., 11:11

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, akik még januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutottak be Magyarország területére.

A bíróság határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat két évre kiutasították Magyarországról.

Január 28-án fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötventagú tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök vallomása szerint a nagyon erős köd miatt a látótávolság nem haladta meg a harminc métert.

link Forrás

Néhányan letaposták a dróthálót, majd a skandáló tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területére lépett, és futva az ország belseje felé indult. Az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, „mintha rohamra indulna egy tömeg”.

Az őrök próbálták feltartóztatni a feléjük tartókat, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért az egyik őr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg öt-hat méterre megközelítette egyiküket, újabb két figyelmeztető lövés dördült el.

A többszöri lövés hatására és a közben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a határsértők többsége visszafutott Szerbiába. A törvényszék döntésével annyiban enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság által a vádlottakra kiszabott büntetést, hogy négyről két évre mérsékelte kiutasításuk időtartamát. (MTI)