Bő öt év után megtalálták a Mexikóban eltüntetett 43 hallgató egyikének maradványait

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Csaknem hat évvel 43 mexikói tanárképzős hallgató eltűnése után megtalálták az egyikük maradványait, jelentette a CNN. A DNS-vizsgálatokkal végzett azonosítás áttörést jelenthet a rejtélyes ügyben.

A 43 eltűnt tanárképzős hallgató rokonai Andrés Manuel López Obrador elnökkel folytatott március 5-i tanácskozásuk után Mexikóvárosban tartottak sajtótájékoztatót.Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

A 43 diáknak 2014. szeptember 26-án veszett nyoma Guerrero államban, Ayotzinapa közelében. A korabeli nyomozás - amit még az előző elnök, Enrique Peña Nieto rendelt el - arra jutott, hogy a diákokat helyi rendőrök rabolták el, és adták át a Guerreros Unidos bűnbandának, amely aztán kivégezte őket, maradványaikat pedig elégette egy szeméttelepen, majd Cocula község közelében egy folyóba dobta.

Az ügyben argentin bűnügyi helyszínelők is vizsgálódtak, akik megkérdőjelezték ezt a hipotézist, így az esetet a mai napig rejtély övezi. Ezt akarta feloldani az új elnök, Andrés Manuel López Obrador, aki új vizsgálatot rendelt el, ennek során bukkantak hat emberi maradványdarabra, amiket aztán az Innsbrucki Egyetemnek küldtek meg elemzésre.

A hónapokig tartó vizsgálat azonosította az egyik áldozatot. A felfedezés azonban nemhogy közelebb vitt volna a rejtély megoldásához, ha lehet, még fokozta is azt. A most azonosított maradványokat nem a szeméttelep, vagy a folyó mellett, hanem azoktól úgy nyolcszáz méternyire találták. „Ez kétségtelenül új irányt szab a nyomozásnak” - vélekedett az emberi jogokért felelős mexikói államtitkár, Alejandro Encinas.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó