Klebelsberg Központ: álhír, hogy fejenként 1000 forintos jutalmat kaptak a pedagógusok, mert az intézmények 1000/fő pluszjuttatást kaptak

oktatás
2020 július 08., 12:55

Fejenként kerek ezer forinttal honorálta pedagógusai egy jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából, szemléztük mi is tegnap a magyarnarancs.hu cikkét. A lap beszámolója szerint az egyik középiskola hatvanfős tantestületében a rendkívüli jutalom összege így elérte a 60 ezer forintot, amiből az intézményvezető zsebnaptárakat vásárolt a tanároknak, akik emellé megkapták Kásler Miklós levelét is, benne a veretes sorokkal: „Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek…”

Bár a Narancs szerint korábbi megkeresésükre nem reagált, a cikk megjelenése után közleményt adott ki a Klebelsberg Központ, amelyben álhírnek és hecckampánynak nevezi a cikket, hogy aztán tulajdonképpen más szavakkal megerősítse, hogy 1000/fő pluszjuttatást kaptak a tankerület intézményei, majd a közlemény végén siessen leszögezni, hogy se Kásler Miklós, se a Klebelsberg Központ nem tudott semmit a veszprémiek különutas kezdeményezéséről.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke (b), fogadja a látogatóba érkező Kásler Miklóst, az emberi erõforrások miniszterét (b3) valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelõs államtitkárt (j2) a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban
photo_camera Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke (b), fogadja a látogatóba érkező Kásler Miklóst, az emberi erõforrások miniszterét (b3) valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelõs államtitkárt (j2) a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Ez a teljes közlemény, érdemes elolvasni:

„A Klebelsberg Központ visszautasítja az alaptalan hecckampányt. Tévedéseken, csúsztatásokon alapuló álhír jelent meg a Magyar Narancs nevű hetilap internetes felületén hétfőn este, amelyet számos más sajtótermék is közölt forráskritika nélkül.

Szerintük a Veszprémi Tankerületi Központ fejenként ezer forint jutalomban részesítette a tanárokat pedagógusnap alkalmából. A valóság ezzel szemben az, hogy a Veszprémi Tankerületi Központ 1000 Ft/fő keretet biztosított intézményei számára nem személyi jellegű kifizetésként, hanem tantestületi összejövetel, közös program vagy bármilyen egyéb, az intézményvezető által eldöntött célra fordítható összegként. Mivel az összeg felhasználásáról az intézményvezetők önállóan dönthettek, így tekintettel arra, hogy a járványhelyzet miatt számos helyen nem tartottak összejövetelt, ajándéktárgy vásárlásra is költhették ezt az összeget. A Veszprémi Tankerületi Központban idén egyébként csak a 2019-ben alapított Lámpás-díjat adták át a hagyományoknak megfelelően, a tankerület intézményeiben a koronavírus helyzet miatt más megemlékezést, összejövetelt az alkalom kapcsán nem tartottak. A díj egy a Tankerületi Központ által kiállított díszoklevelet, pénzjutalmat és egy, a díj nevével és dátummal feliratozott Herendi ajándéktárgyat tartalmaz.

Az álhírre kedden az ellenzéki sajtótermékek és pártok egy politikai hecckampányt építettek fel, amely hemzseg a valótlanságoktól. Túl azon, hogy az alapinformáció nem igaz, sem Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrnak, sem a Klebelsberg Központnak nem volt tudomása a tankerületi központ, valamint az intézményvezető intézkedéséről, ezért egyszerűen rágalom hozzá kötni egy olyan döntést, amelyben sem hatásköre, sem illetékessége nincs. Ismételten felhívjuk az érintett sajtótermék figyelmét, hogy a »KLIK« 2016. december 31-én megszűnt.”