Könnygázzal oszlatták Szerbiában a járványügyi szigorítások ellen tiltakozókat

külföld
2020 július 08., 04:37

A szerb rohamrendőrség könnygázzal oszlatta fel kedd este Belgrádban a járványügyi szigorítások ellen tiltakozókat, akik a parlament épületébe próbáltak bejutni. Szerbiában a rohamosan romló járványhelyzetre tekintettel kedden bejelentették, hogy péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be az egész országban. "Csodának kéne történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - mondta Aleksandar Vučić elnök, aki eleinte csak Belgrádról beszélt, újságírói kérdésre pontosította, hogy a szíve szerint az egész országra kiterjesztené a kijárási tilalmat.

Rendőrökkel csaptak össze a járványügyi szigorítások ellen tiltakozók Belgrádban, a szerb parlament előtt.
photo_camera Rendőrökkel csaptak össze a járványügyi szigorítások ellen tiltakozók Belgrádban, a szerb parlament előtt. Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency via AFP

Vučić tájékoztatása szerint a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat, ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki. Arról is beszélt, hogy Belgrád mellett az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, ezekben szintén majdnem beteltek a kórházak kapacitásai.

A hírre egy nagyjából száz fős csoport verődött össze és próbált bejutni a parlamentbe, de a karhatalom könnygázzal és időnkénti rohamokkal távol tartotta a kukákkal és törmelékkel dobálózó zavargókat.

Szerbiából eddig 16 719 fertőzöttet és 330 halálesetet jelentettek a Covid-19-járvány következtében. A járvány májusban már elülni látszott, ám június utolsó hetében ismét növekedésnek indult az új fertőzések száma, a betegség most már a járvány áprilisi csúcsát idéző ütemben terjed ismét. (MTI)