Óbuda nem kér a Hajógyári-szigeti gátépítésből

természetvédelem
2020 július 08., 16:41

A III. kerületi önkormányzat nem támogatja, hogy a kormány ezer fát kivágva gátat építsen a Hajógyári-sziget köré és azt sem, hogy a sziget parkos északi részén bárki építkezzen. (A kormányzati tervekről ma írtunk cikket "Csak valami egyelőre titkolt építkezés magyarázhatja a Hajógyári-szigeten várható brutális természetpusztítást" címmel.)

Az önkormányzat véleményét azért kérdeztem meg a témában, mert a sziget gyerekjátszatásra, kutyasétáltatásra és sportolásra használt északi fele részben az ő tulajdonukban van.

Ezeket válaszolták:

Mi a kerület véleménye arról, hogy a tervek szerint a sziget északi, parkos-erdős, részben az önkormányzat tulajdonában lévő részét is gáttal vennék körbe?

Nem akarjuk, hogy az Óbudai-szigeten „kis Manhattan” épüljön. A gátépítés, illetve bármilyen lakó-, kereskedelmi vagy iroda jellegű hasznosítás ellenkezik a kerület településkép-védelmi rendeletével, valamint a hatályos építési szabályzattal.

A tervezett projekt súlyos természetromboló elemei indokolatlanok, a beruházás pedig aránytalan környezetpusztítással jár. A fák kivágása szükségtelen városi természetpusztítás, amit az önkormányzat nem támogat.

Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága ezért ma döntést hozott arról, hogy nem támogatja a gátépítést, különös tekintettel arra, hogy a gát visszaduzzasztó hatása a Csillaghegyi-öblözet vízszintjének emelkedését eredményezné. Továbbá nem támogat semmilyen környezetvédelmi szempontokkal ellentmondásban álló építkezést sem az Óbudai (Hajógyári)-sziget területén.

Tervez-e Óbuda a tulajdonában lévő szigeti területen bármilyen ingatlanberuházást a belátható jövőben vagy hosszabb távon?

Nem. A kerületiek egyértelmű véleménye is az, hogy a Hajógyári-szigetnek a jelenlegi funkcióját szükséges megőrizni érintetlen, fás, erdős területként, hatalmas egybefüggő zöldterület formájában. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság döntést hozott arról is, hogy az Óbudai-sziget jelenlegi sport- és rekreációs célú hasznosítását és ennek tartós fenntartását támogatja.

A kormány azzal kalkulál, hogy a kerület és a főváros ingyen átadja neki a sziget területét. Óbuda kész-e erre, illetve ha nem, van-e eszközük a tulajdonosváltás megakadályozására?

A jelenlegi jogszabályok szerint a kormány ingyen (és csakis ingyen) állami tulajdonba veheti az önkormányzati tulajdont. Óbuda-Békásmegyer természetesen nem szándékozik a saját tulajdonrészét átadni, de egy esetleges állami tulajdonba vételt nem tud megakadályozni. Ugyanakkor a területre vonatkozó beépítési, hasznosítási szabályokat a kerület hozza meg, ezzel az eszközzel élve tudunk a beépítés és a természetkárosítás ellen fellépni.