Koronavírus-számok Magyarországon 05.14.
Elhunytak + 71 Σ 29 041
Kórházban - 170 Σ 2 612
Fertőzöttek + 1 190 Σ 796 390
Tesztek + 18 901 Σ 5 607 336
Egyszer oltottak + 62 831 Σ 4 483 598

Találtak két fertőzöttet, haza kellett küldeni a gyerekeket a a Kárpát-medencei Középiskolások Táborából

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Eleve nem tűnt kockázatmentes ötletnek, hogy miközben a környező országokból egyre többen erősödik a járvány, a Rákóczi Szövetség hétfőn megnyitotta a Kárpát-medencei Középiskolások Táborát, ahová az anyaországból, a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről érkeztek gyerekek, Kárpátaljáról viszont „a járványhelyzet miatt csak felnőttek” (?). 

Két nappal a tábor indulása után a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közölte az MTI-vel: 

„többen hazautaztak megfigyelésre a sátoraljaújhelyi táborból, mert egy magyar és egy szerb koronavírus-fertőzött táborozóval érintkeztek.”

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára diákkal beszélget a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Középiskolás Táborának ünnepélyes megnyitóján 2020. július 6-án.Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A közlemény szerint a 250 résztvevős táborban két koronavírusos beteget azonosítottak, őket a budapesti Szent László kórházba szállították. A járványügyi hatóság megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontaktkutatást: a fertőzöttekkel szorosan érintkezőket elkülönítették, majd húsz délvidékit busszal hazaszállítottak, 27 magyar állampolgárnak pedig otthoni megfigyelést írtak elő. Azon további táborozókat és a személyzet tagjai közül azokat, akiknél felmerül a szoros kontaktus a fertőzöttekkel, szintén otthonukban figyelik meg - tették hozzá. 

Az eset miatt felhívták a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és kiemelten fontos a szabályok betartása a fertőzés terjedésének megakadályozásáért. Fontos, hogy közösségbe csak egészséges ember menjen, és ha egy zárt közösségben felmerül a fertőzés gyanúja, a fertőzésgyanúsakat elkülönítsék - írta az NNK.