Tanárokéval vetekedő fizetést és cafetériát ígérnek Baranya megyében a leendő iskolaőröknek

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Iskolaőröket toborzó hirdetést szúrt ki a Magyar Hang a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán, amely alapján 220 ezer forintos bruttó havi munkabérrel és bruttó 200 ezer forintos cafetéria juttatással csábítják a posztra a jelentkezőket.

Az iskolaőri munka feltétele a toborzóplakát szerint minimum középfokú végzettség és az egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság, az életkort pedig 65 évben maximalizálták. A rendvédelmi vagy rendészeti képzettség, de a nevelői-oktatói tapasztalat is előnyt jelent.

A plakát szerint „a felvételt nyert jelentkezők augusztus 3-tól a megyei rendőr-főkapitányság objektumában komplex felkészítést kapnak a munkakörrel járó kötelezettségek teljesítésére”. A tanfolyam augusztus 30-ig tart, és heti 40 órás képzést jelent. Az ígért fizetés már az augusztusi képzés idejére is jár.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette a Magyar Hangnak a plakát valódiságát, ugyanakkor azt is írták, az „tévedésből került ki idejekorán a közösségi portálra”. Ezért mutat a plakáton szereplő QR-kód is egy még fejlesztés alatt álló honlapra. A rendőrség szerint az iskolaőrök toborzása valójában majd csak az erről szóló jogszabály hatályba lépését követően kezdődik.

Az iskolaőrség bevezetését ellenző Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, Totyik Tamás kommentálta a Magyar Hang érdeklődésére a toborzó hirdetést.

„Felháborítónak tartom, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, eközben a felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták. A bérük júliustól a 10 százalékos bérpótlékkal bruttó 230 ezer forintra emelkedik. A kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint, ez nem változik, ők is csak a megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékra jogosultak”

– magyarázta. Hangsúlyozta, nem az iskolarendőri fizetéssel van a baj, hanem a tanári fizetések szintje árulkodik a tanári pálya megbecsültségének hiányáról. Az állami fenntartású iskolák pedagógusai pedig nem kapnak még cafetériát sem – tette hozzá Totyik.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér