Donald Trump végre felvette a maszkot

külföld
2020 július 12., 07:28
Látogatás a Walter Reed katonai kórházban
photo_camera Látogatás a Walter Reed katonai kórházban Fotó: ALEX EDELMAN/AFP

A koronavírus-járvány kitörése óta először viselt maszkot nyilvános sajtóeseményen az Egyesült Államok elnöke. Politikai ellenfelei és szövetségesei, illetve sajtóértesülések szerint a saját stábja is számtalanszor kérte, hogy tegye ezt meg korábban, a Fehér Ház szakértői pedig nem győzték hangsúlyozni, hogy mindenki viseljen maszkot, amikor a távolságtartás nem megoldható.

Trump az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy nincs baja a maszkviseléssel, illetve hogy szerinte amúgy jól áll neki a maszk, de egy katonai kórházban tett szombati látogatása során vett fel először ilyet a fényképezőgépek előtt. Korábban azonban azt mondta, hogy ő aztán nem hord maszkot, és kigúnyolta a demokrata elnökjelölt Joe Bident, amiért ő megtette. Az egyre durvuló amerikai járvány közepén most ezt úgy finomította, hogy megvan a helye és ideje a maszkviselésnek.

Tulsa, június 20.
photo_camera Tulsa, június 20. Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az elnök tömegrendezvényeket is szervezett, ahol hívei ezerszámra gyűltek össze távolságtartás és maszk nélkül. Ahogy arra sokak mellett az őt támogató republikánus párt szenátora, Lamar Alexander is figyelmeztetett korábban, Trumpnak azért kellene legalább néha felvennie a maszkot, még akkor is, ha az amerikai polgárok többségével ellentétben őt rendszeresen tesztelik, mert ezzel példát mutat, amelyet a szavazói követnek. Alexander szerint a maszkviselésből politikai kérdés lett Amerikában, a Trump-ellenesek hordják, a Trump-pártiak nem.

Eközben az Egyesült Államokban minden nap megdől az újonnan regisztrált fertőzöttek számának rekordja, legutóbb 67 ezer beteget találtak egy nap alatt. Eddig összesen 3,2 millióan kapták el a vírust és mintegy 135 ezren haltak bele. (BBC, Washington Post)