Karácsony szerint van esély a „demokratikus változásra” 2022-ben, de ő nem lesz miniszterelnök-jelölt

POLITIKA
2020 július 12., 15:44

Orbán Viktor és Karácsony Gergely is szorosan követik a vasárnapi lengyel elnökválasztást - ezzel a feltételezéssel indítja cikkét a Balkan Insight. Az angol nyelvű regionális portál arra mutat rá, hogy az egyik oldalon a miniszterelnök egyik legfontosabb illiberális szövetségese, a hivatalban lévő kormánypárti Andrzej Duda, míg a másikon Varsó ellenzéki főpolgármestere, a budapesti kollégájával jó személyes kapcsolatot ápoló Rafal Trzaskowski áll.

A verseny pedig váratlanul szoros, 1-2 százalékos különbséget mutatnak a második forduló előtti közvélemény-kutatások.

A visegrádi négyek fővárosainak vezetői találkoznak a CEU-n 2019 decemberében, jobb szélen Rafal Trzaskowski
photo_camera A visegrádi négyek fővárosainak vezetői találkoznak a CEU-n 2019 decemberében, jobb szélen Rafal Trzaskowski Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

„Ha Rafal nyer, az a változás szelét hozza el az egész térségnek” - mondja Karácsony, de aztán lehűti a kedélyeket, és elismétli, amit már korábban is mondott:

„nem tervezek közös miniszterelnök-jelölt lenni”, „nem indulok az előválasztáson. Nagy feladatot kaptam, Budapestre akarok összpontosítani.”

„De azt remélem, hogy más polgármesterek, akiknek van gyakorlati tapasztalatuk és vezetői képességük, vállalkoznak a feladatra” - mondja a főpolgármester az ellenzéki előválasztásról, amelyen eddig Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester jelezte a részvételét.

Karácsony arról beszél a Balkan Insightnak, hogy az 2019-es önkormányzati választás, amelyen előválasztás után győzött, „az ellenzék egyetlen igazi sikertörténete.” Szerinte a magyar társadalom többsége változást akar, az ellenzéknek pedig a szakpolitikai különbségeken átlépve közös ellenajánlatot kell tennie.

„Magyarország egyfajta hibrid rendszer, de van esély a demokratikus változásra. Olyan ez, mint egy focimeccs, ahol lejt a pálya, nincsenek egyenlő esélyek - mégis lehet gólokat rúgni.”