Az osztrák külügyminiszter szerint újabb provokáció, hogy az isztambuli Hagia Sophiát múzeumból mecsetté alakítják át

vallás
2020 július 13., 19:19
  • Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak, meg kellene szakítani vele a csatlakozási tárgyalásokat – osztrák sajtójelentések szerint ezt mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán.
  • Karl Nehammer belügyminiszter pedig egy lapinterjúban azt mondta, vannak arra utaló jelek, hogy Törökország állhat a közelmúltban Bécsben lezajlott összetűzések mögött.

Törökország provokál

Az EU-nak határozott politikát kellene folytatnia Ankarával szemben, szilárd értékek alapján – vélte Schallenberg Törökország líbiai háborújával és észak-iraki hadműveleteivel kapcsolatban. A külügyminiszter „újabb provokációnak” nevezte azt a tervet, hogy az isztambuli Hagia Sophiát múzeumból mecsetté alakítják át. (Azbej Tristannak, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság vezetőjének vagy a Lidl joghurtos papírján lévő kereszt eltüntetése ellen kiálló Németh Szilárdnak alighanem dolga lenne ezzel – amint megvédték a kínai keresztényeket –, bár így, hogy mindez a baráti Törökországban történik, lehet, hogy nem lesz.)

A Hagia Sophia nevű, bizánci építésű egykori ortodox bazilika Isztambulban, ami az utolsó jelentős alkotása a késő ókori építészetnek. Később mecsetként használták, 1934 óta múzeumként volt látogatható, de újra mecsetként funkcionál. 1985 óta az UNESCO Világörökség része.
photo_camera A Hagia Sophia nevű, bizánci építésű egykori ortodox bazilika Isztambulban, ami az utolsó jelentős alkotása a késő ókori építészetnek. Később mecsetként használták, 1934 óta múzeumként volt látogatható, de újra mecsetként funkcionál. 1985 óta az UNESCO Világörökség része. Fotó: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via AFP

Balhé Bécsben

Ausztria és Törökország között nemrég diplomáciai feszültség alakult ki, miután Bécsben törökök ultranacionalista és szélsőjobboldali csoportja rátámadt kurd és baloldali tüntetőkre.

Karl Nehammer emiatt egy lapinterjúban keményen bírálta Törökországot. Azt mondta, találtak arra utaló jeleket, hogy Törökország állhat a zavargások mögött. 22 ember került a rendőrség látókörébe, részben török állampolgárok, részben pedig török migrációs hátterű osztrákok, egyikük tagja a szélsőjobboldali Szürke Farkasok (Graue Wölfe) nevű szervezetnek. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a törökök profi eszközökkel szűrték ki a tüntetés kurd résztvevőit. A nyomozás felgyorsításáért megbíztak egy munkacsoportot, ami az állambiztonsági hivatal közreműködésével folytatja a munkát – mondta.

Azt mondta, diplomáciai következményei is lesznek, ha bebizonyosodik, hogy Törökországnak szerepe volt az eseményekben. Ez egyben azt jelentené, hogy Ankara közvetetten beavatkozást hajtott végre egy EU-tagországban – mondta. (via MTI)