A kínai hatóságok egyetlen tartományban több mint 500 keresztet távolítottak el templomokról április óta

vallás
2020 június 30., 16:07

Április óta több mint 500 keresztet távolítottak el a kínai hatóságok templomokról a keleti Anhuj tartományban – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírügynökség hongkongi tudósítójára hivatkozva.

Nem érkezett tiltakozás a rombolás ellen sem a kormányhű Katolikus Hazafias Szövetség, sem pedig a kínai püspöki kar soraiból – mondta Paul Li protestáns pap az UCANews-nak.

Egy római katolikus egyházközségi pap arról számolt be, hogy tájékoztatta Liu Hszin-hung püspököt temploma keresztjének tervezett lebontásáról. „Azt mondta nekem, készítsek felvételeket bizonyítékként a lebontásról” – mondta. A pap azt mondta, a püspök világossá tette neki: nem szállhat szembe a hatóságokkal.

Liu Hszin-hung püspök a Katolikus Hazafias Szövetség tagja, ami a Vatikán által el nem ismert hivatalos egyházi szervezet a kommunista Kínában.

A feszületek lebontása 2018 októberében kezdődött. Azóta az Anhujjal szomszédos Csöcsiang, Honan, Hopej és Kujcsou tartományokban keresztek ezreit semmisítették meg a várostervezési törvények állítólagos megszegésére hivatkozva.

Csöcsiangban a bontási munkálatokat Hszia Pao-lung akkori kommunista párttitkár vezette, akit idén februárban Hszi Csin-ping elnök a kínai kormány Hongkongért és Makaóért felelős hivatala vezetőjévé nevezett ki.

Becslések szerint az 1,3 milliárd lakosú Kína 13 millió lakosa keresztény. Hivatalos adatok viszont csak 6 millióra teszik a számukat, de közel 100 egyházmegyével, országosan működő egyházi szervezettel rendelkeznek. A kínai katolicizmus sajátossága, hogy két csoportra oszlanak a hívek: a kormányhű és államilag szentesített Katolikus Hazafias Szövetség mellett, ami nem tarthat fenn kapcsolatot a Vatikánnal, egy titkos egyház is működik egyfajta földalatti mozgalomként, ami elismeri a pápa fennhatóságát.

Míg a „hazafias katolikusok” tevékenységét 1957, illetve a kínai kulturális forradalom (1966-1976) vége óta újra engedélyezték, addig a földalatti egyház működését állami szankciókkal igyekeznek nehezíteni. A papokat és püspököket gyakran őrizetbe veszik vagy kihallgatják, emellett nem kaphatnak engedélyt templomok építésére sem – írja az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök a keresztényüldözésről szóló 2, nemzetközi konferencián a budapesti Corinthia Hotelben 2019. november 26-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök a keresztényüldözésről szóló 2, nemzetközi konferencián a budapesti Corinthia Hotelben 2019. november 26-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

(Azbej Tristannak, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság vezetőjének vagy a Lidl joghurtos papírján lévő kereszt eltüntetése ellen kiálló Németh Szilárdnak alighanem dolga lenne ezzel, bár így, hogy mindez a baráti Kínában történik, lehet, hogy nem lesz.)