Évtizedek óta nem látott árvizek pusztítanak Kínában

Nem akar szűnni a rengeteg esőzés Kínában, az áradások következtében pedig több millió ember veszítheti el az otthonát. Sokan attól tartanak, hogy a több mint 20 évvel ezelőtti árvizekhez hasonló súlyos katasztrófa érheti most is az országot, írja a Guardian. 

Fotó: Zhang Yu/Imaginechina via AFP

Az országban a vészhelyzeti riasztást a második legmagasabb szintre állították, miután a vízszintek sok helyen az 1998-as rekordárvízhez hasonló szinteket értek már el. Akkor több mint háromezer ember veszítette életét az áradásokban. 

Jelenleg 433 folyón van árvízvédelmi készültség Kínában, 33 folyón pedig már abszolút rekordot döntött a vízszint magassága. 

Fotó: STR/AFP

A keleti Csianghszi tartományban háborús intézkedéseket kellett bevetni, miután Kína legnagyobb édesvízi tava, a Poyangi-tó vízszintje meghaladta a 22,5 métert, ami több, mint az 1998-as árvíz idején volt. A tó közeléből 400 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. 

A kormány közben több ezer katonát vezényelt a Jangce-folyó mellé, akik védőgátakat emelnek, illetve csatornákat építenek, hogy így csökkentsék a folyó vízmennyiségét. 

Az országban heteken át zajlottak a nagyon súlyos esőzések, melyek következtében szinte minden tartományban fordultak elő áradások és földcsuszamlások. Az eddigi adatok szerint a katasztrófa legalább 27 millió ember életét érintette, több mint 2,2 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából. Eddig 141 meghalt, illetve eltűnt emberről tudni. A hétvégén a leginkább érintett területekről kerültek nyilvánosságra felvételek arról, ahogy lakóházak egyszerűen összeomlanak a sáros áradások következtében. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.