Váratlanul a fegyvertartás mellé állt a cseh kormány

külföld
2020 július 13., 21:42

Támogatja a cseh kormány azt a szenátusi javaslatot, hogy a cseh állampolgároknak alkotmányos joga legyen a fegyveres önvédelemre és védelemre – jelentette be Marie Benesová igazságügyi miniszter hétfőn este a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Česká zbrojovka Uherský Brod CZ 2075 RAMI típusú félautomata pisztolya.
photo_camera Česká zbrojovka Uherský Brod CZ 2075 RAMI típusú félautomata pisztolya. Illusztráció: Wikipédia

A kormány álláspontja váratlan, mert a témához készült előzetes szakmai háttéranyagokban az áll, hogy a kabinet semleges álláspontra helyezkedik ez ügyben. Lubomír Metnar védelmi miniszter rámutatott: a miniszterek egy része – saját magát is beleértve – a heves vita során megváltoztatta korábbi elutasító vagy tartózkodó álláspontját, „tekintettel a biztonsági helyzet alakulására Csehországban”. Részleteket azonban ő sem közölt.

A felsőház javaslata szerint az állampolgárok jogát a fegyveres önvédelemre és védelemre az emberi szabadságjogok listájába foglalnák bele, amely része a cseh alkotmánynak. „A saját, illetve más ember életének fegyveres védelme a törvény által meghatározott feltételek mellett biztosított” – olvasható egyebek között a javaslatban, amelyet az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) szenátori csoportja kezdeményezett, és a felsőház is elfogadott.

Az alkotmány kibővítésének célja – fejtette ki korábban Martin Cervícek, az ODS szenátori csoportjának elnöke – megakadályozni az Európai Unióban tapasztalható „leszerelési tendenciákat”, illetve azt, hogy az önvédelemhez való jogot egyszerű jogszabállyal korlátozni lehessen a jövőben.

A téma az elmúlt hónapokban a cseh sajtóban és a közéletben is nagyon éles volt. Az egyik oldal szerint a fegyveres önvédelem alapvető emberi jog, míg a másik azt állítja, hogy a jogszabály elfogadása a biztonsági helyzet romlásához fog vezetni az országban. Az alkotmánytörvényt módosító javaslat elfogadásához a parlament mindkét házában háromötödös többségre van szükség. (MTI)