Kína törvénysértőnek tartja a hongkongi ellenzék hétvégi előválasztását

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A hétvégén előválasztást tartott Hongkongban az ellenzék, melyen arról döntöttek, hogy mely jelöltek induljanak a városi parlament képviselői helyeiért. A kínai központi kormány ezt most a július 1-ével bevezetett új nemzetbiztonsági törvény megsértéseként értékelte. Hongkongi képviseletük - merthogy Hongkong elvben autonómiát élvez, bár ezt az autonómiát az új nemzetbiztonsági törvény lényegében felszámolta - szerint "az ellenzék az ellenőrzése alá akarja vonni a helyi törvényhozást". Magyarán azzal gyanúsítják az ellenzéket, hogy a város törvényeinek megfelelően indulni merészel a hatalomért folyó versenyben.

A kínai értékelés szerint - amit elvben a hozzájuk beérkezett panaszokra alapoznak - az ellenzék az előválasztással "manipulálni akarta" a szeptemberi parlamenti választások kimenetelét.

Carrie Lam, Hongkong bábkormányzója hétfő este figyelmeztette az előválasztás szervezőit és a jelöltjeket, miszerint az államhatalom aláásásának minősülne, ha megpróbálnák kezükbe venni a törvényhozás irányítását, és leszavazni kulcsfontosságú javaslatokat, vagyis ő is azzal vádolta az ellenzéket, hogy él a jogaival.

Az ellenzéki előválasztás főszervezője, Benny Tai a bírálatokra reagálva megjegyezte, hogy a hongkongi alkotmány szerint a törvényhozás joga dönteni a költségvetésről, az alaptörvényben elismert jog pedig aligha minősülhet a nemzetbiztonsági törvény megsértésének.

A nemzetbiztonsági törvény amúgy a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel jogsértésként. (Via MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér