Kína törvénysértőnek tartja a hongkongi ellenzék hétvégi előválasztását

külföld
2020 július 14., 05:32

A hétvégén előválasztást tartott Hongkongban az ellenzék, melyen arról döntöttek, hogy mely jelöltek induljanak a városi parlament képviselői helyeiért. A kínai központi kormány ezt most a július 1-ével bevezetett új nemzetbiztonsági törvény megsértéseként értékelte. Hongkongi képviseletük - merthogy Hongkong elvben autonómiát élvez, bár ezt az autonómiát az új nemzetbiztonsági törvény lényegében felszámolta - szerint "az ellenzék az ellenőrzése alá akarja vonni a helyi törvényhozást". Magyarán azzal gyanúsítják az ellenzéket, hogy a város törvényeinek megfelelően indulni merészel a hatalomért folyó versenyben.

A kínai értékelés szerint - amit elvben a hozzájuk beérkezett panaszokra alapoznak - az ellenzék az előválasztással "manipulálni akarta" a szeptemberi parlamenti választások kimenetelét.

Carrie Lam, Hongkong bábkormányzója hétfő este figyelmeztette az előválasztás szervezőit és a jelöltjeket, miszerint az államhatalom aláásásának minősülne, ha megpróbálnák kezükbe venni a törvényhozás irányítását, és leszavazni kulcsfontosságú javaslatokat, vagyis ő is azzal vádolta az ellenzéket, hogy él a jogaival.

Az ellenzéki előválasztás főszervezője, Benny Tai a bírálatokra reagálva megjegyezte, hogy a hongkongi alkotmány szerint a törvényhozás joga dönteni a költségvetésről, az alaptörvényben elismert jog pedig aligha minősülhet a nemzetbiztonsági törvény megsértésének.

A nemzetbiztonsági törvény amúgy a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel jogsértésként. (Via MTI)