Az eddig ismert legnagyobb németországi meteoritra bukkantak egy kertben

2020 július 15., szerda 19:28

Az eddig ismert legnagyobb németországi meteoritra bukkantak egy kertben a baden-württembergi Blaubeurenben. A 30,26 kilogrammos kő már évtizedek óta feküdt ott.

Dieter Heinlein, a Német Légügyi és Űrkutató Központ (DLR) szakértője szerint a tömege alapján ez a legnagyobb Németországban talált kőmeteorit. Az intézmény szerdán számolt be a meteoritról, amit tudományos szenzációnak nevezett.

A követ már 1989-ben megtalálta a kertjében a tulajdonosa. Feltűnt neki a nagy súly, és hogy sok vasat tartalmaz, a különleges szikla mégis érintetlenül maradt a telken 31 éven át.

A DLR szerint még a profik sem feltétlenül ismerték volna fel elsőre, hogy meteoritról van szó. Csak idén januárban jelentkezett a központban a férfi. Három különböző laboratóriumban végeztek anyagvizsgálatokat, és kiderült, hogy a kő valójában meteorit.

A kutatók most azt szeretnék kideríteni, hogy mikor hullhatott a Földre. Ez akár már évszázadokkal ezelőtt megtörténhetett.

Júliusban a Meteoritical Society nemzetközi szakértői szervezet is megerősítette, hogy valóban meteoritra bukkantak a németországi kertben, Blaubeuren városáról nevezték el.

Az eddigi németországi rekordtartó a 17,25 kilogrammos Benthullen-meteorit volt. (via MTI, a címlapkép illusztráció)