110 új fajt fedeztek fel két év alatt a Mekong vidékén

ÉLET
2020 július 16., 11:58

"Igazi kincseskamrának" nevezte közleményében a Természetvédelmi Világalap (WWF) környezetvédő szervezet a délkelet-ázsiai Mekong folyó vidékét, ahol az elmúlt két évben száztíz új fajt fedeztek fel. A folyó földrajzi helyzetéből egyedülálló adottságok erednek: hegyvidékeken kanyarog át, előfordulnak a közelében száraz és vizes élőhelyek, mangrove mocsarak, a klímája pedig nedves és forró. Ez pedig kedvez a diverzitásnak, amit mi se bizonyít jobban, mint hogy az elmúlt húsz évben több mint 2500 fajt, köztük sokféle emlőst és madarat fedeztek fel.

Az elmúlt két évben felfedezett fajok között is van ormányos teknőc, de olyan növényfaj, ami az Alien-filmek face-huggerére emlékeztet. Sok olyan hűlő és kétéltű él errefele, amelyek a világon máshol nem lelhetők fel.

A Kína, Laosz, Vietnam, Thaiföld, Mianmar és Kambodzsa területén lévő Mekong régió biológiai sokszínűsége ugyanakkor veszélyben van például az élőhelyek zsugorodása, a óriási vízierőművek építése és a nagy mértékű orvvadászat miatt, mondta Stefan Ziegler, a WWF illetékese. térégben 150 vízierőművet terveztek, 1973 és 2009 között mintegy 1,2 millió hektárnyi erdőt irtottak ki, miközben a terület az illegális vadkereskedelem egyik központjává vált. (Via MTI)

Kiemelt videóink