Egy holland város megszakítja kapcsolatait a „melegmentes övezetté” nyilvánított lengyel testvérvárosával

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Elsöprő többséggel, 26-1 arányban szavazta meg Nieuwegein önkormányzata, hogy megszakítják a testvérvárosi kapcsolatot a lengyel Puławyval, amely az elnökválasztási kampány hevében „melegmentes övezetté” nyilvánította magát. 

A döntés után szivárványos zászlóval ragasztották le egykori partnerük nevét a helységnévtáblán.

A hivatalban lévő és végül a választáson szoros versenyben győző elnök, a magyar kormány fontos szövetségese, Andrzej Duda többek között azzal kampányolt, hogy nem engedi kiárusítani Lengyelországot a zsidóknak, illetve hogy megvédi a gyerekeket az LMBTQ ideológiától. 

Az utóbbiból következő nagy nekibuzdulásnak része volt az is, hogy 100 lengyel önkormányzat határozatban mondta ki: nem kér a melegekből. Ez főleg szimbolikus gesztus volt, amely a homofób érzéseket korbácsolta fel, de gyakorlati intézkedésként betiltották az egyenlő jogokért harcoló szervezetek támogatását is.

A folyóparti Nieuwegein 21 éve ápol baráti kapcsolatokat kelet-lengyelországi Puławyval, de amikor a testvérvárosuk csatlakozott a melegellenes mozgalomhoz, betelt a pohár. A polgármester először levélben fejezte ki aggodalmát kollégájának, de nem kapott választ.

Puławy városi tanácsának elnöke azt nyilatkozta egy holland rádiónak, hogy „Lengyelország az Lengyelország, a saját identitásával, történelmével és eszméivel”, ezért nem kérnek abból, hogy mások beleszóljanak a belügyeikbe. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!