Óriás hackertámadás érte a Twittert: Joe Biden, Bill Gates és Elon Musk fiókját is feltörték

TECH
2020 július 16., 04:13

„Visszaadok valamit a közösségnek. Küldj Bitcoint az alábbi címre, és megduplázva küldöm vissza. Ha ezer dollárt küldesz, kétezret kapsz vissza. Ez csak a következő 30 percre érvényes.”

Ez az üzenet jelent meg szerda délután Bill Gates, Kanye West, Elon Musk, Barack Obama, Joe Biden és más hírességek Twitter-oldalán, egy Bitcoin-címmel együtt. Ugyanezt lehetett látni az Uber és az Apple oldalán is. Az üzenet hackertámadás volt, az egyik legnagyobb az utóbbi időben.

A Twitter hamar letörölte az üzenetek nagy részét, de volt, ahol újra megjelentek, ami azt mutatta, a cég nem volt ura a helyzetnek, írja a New York Times. A cég órákra felfüggesztette szolgáltatásainak egy részét, miközben próbálta leküzdeni a problémát. Arra jutottak, hogy a hackerek a Twitter belső rendszerébe jutottak be egyes alkalmazottak fiókjának feltörésével, és ezen keresztül irányították az akciót. Jack Dorsey, a cég igazgatója azt írta, nagyon kemény nap volt ez nekik, a cég pedig vizsgálja, milyen információk szivároghattak ki.

Egyelőre nem lehet tudni, ki áll a támadás mögött. A New York Times cikke szerint az akció egyszerre volt nagyon hatékony, és közben amatőr hangulatú a Bitcoin-üzenettel. A lapnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint ha egy külföldi állam állna mögötte, nagyobb káoszt próbáltak volna csinálni, az akció jellege inkább arra utal, hogy egyéni hackerek voltak.

Donald Trump Twitter-fiókját nem érte támadás. A Twitter részvényeinek tőzsdei értéke 4 százalékkal esett.