Az NNK szerint nem igaz, hogy minden negyedik koronás beteg kórházban kapta el a fertőzést

járvány
2020 július 17., 16:18

Hiába kérdeztük, az operatív törzs heteken át egyszer sem árulta el, hogy a koronavírusos fertőzések milyen arányban kötődnek kórházakhoz. Végül csütörtökön az Index írta meg egy levél alapján, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos küldött a Főpolgármesteri Hivatalnak, hogy a 4258 regisztrált fertőzött közül 1062-en kapták el kórházban a koronavírust.

Közülük 260 ember hunyt el, ami az összes haláleset (595 fő) jelentős része.Ez alapján írta az Index és mi is, hogy minden negyedik magyar beteg kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteki közleménye szerint azonban ez „valótlan és félrevezető”.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ezt azzal indokolják, hogy „a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg”.

„Az újkoronavírus-fertőzés (Covid-19) lappangási ideje egytől 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.”