Minden negyedik magyar beteg kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust

járvány
2020 július 16., 14:57

A koronavírus-járvány idején a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be - írja az Index egy olyan levél alapján, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos küldött a Főpolgármesteri Hivatalnak. Ebben az áll:

„A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.”

A nozokomiális járvány a SOTE definíciója szerint olyan fertőzés legalább két embernél, amely „az egészségügyi ellátás következtében alakul ki”.

A július 14-én kelt levél megírásakor 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, ebből tehát 1062-en kapták el kórházban a koronavírust. Közülük hunyt el 260 ember, ami az összes haláleset (595 fő) jelentős része.

Ezekről a mindenkit érintő, nagyon aggasztó adatokról többször is kérdeztük az Operatív Törzset, de nem adtak róla felvilágosítást, egyáltalán nem volt ilyen adatsor a kormányzati honlapon.

Hogy van egy ilyen jelenség, arra egy többórás online konferencia egyik előadójának néhány megjegyzéséből lehetett következtetni. Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője április végén arról beszélt, hogy az akkori, 2284 eset 30,6 százaléka kötődött kórházi járványhoz vagy az egészségügyi ellátáshoz, és hogy 34 kisebb járványt fedeztek fel összesen 20 kórházban. Ehhez jöttek még a szociális otthonok, amelyekhez akkor az esetek 22,7 százaléka (519 fertőzött) kötődött. Merkely Béla pedig szintén akkor beszélt arról egy nem nyilvános YouTube-videón megnézhető előadásban, hogy „a járvány nem eszkalálódik a népességben, nincs tömeges fertőzés, viszont veszélyben vannak a kórházak, idősotthonok és hajléktalanszállók.”

Müller Cecília most ismertetett levele szerint július 12-ig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti és 20 vidéki intézményben azonosítottak koronavírusos betegeket. 921 lakó és 137 dolgozó lett beteg, több mint felük már meggyógyult, viszont 140-en meghaltak.

Karácsony Gergely május elején részben a SOTE rektorának kijelentésére hivatkozva arról írt, hogy „a kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket. Hogy miért, arra érdemi válasz azóta sincs. Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez?” A főpolgármester akkor reményét fejezte ki, hogy a kormány egyszer nyilvánosságra hozza, a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban. „Mert az ország és Budapest újranyitása szempontjából nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni: a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed”.