Karácsony: Itt valami nagyon nem stimmel

POLITIKA
2020 május 08., 16:35

A főpolgármester péntek délután arról írt az oldalán, hogy a nagy arányú ágykiürítésre talán az lehet a magyarázat, hogy a itthon a koronavírus főleg a kórházakban és a kórházakból terjed.

Karácsony továbbra is úgy látja, hogy Budapestet csak  fokozatosan és óvatosan lehet újranyitni, pont ezért kérte a kormánytól, hogy adja ki vagy hozza nyilvánosságra a fővárosra vonatkozó adatokat. „Ezeket az adatokat eddig nem ismerhette senki a kormányon kívül. Pedig nagy szükség lenne rájuk. Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel” - tette hozzá.

Abból indult ki, hogy a regisztrált fertőzöttek száma annak ellenére sem ugrott meg, hogy  kormány közlései szerint ugyanis az elmúlt két napban nagyságrendekkel több koronavírus-tesztet végeztek, mint bármikor korábban. Idézte  Merkely Béla professzort is, aki a napokban beszélt arról, hogy a betegségszám-megugrásokat eddig mindig az intézeti megbetegedések okozták. Karácsony szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a lakosság átfertőződöttsége alacsony szintű lehet, viszont „a kórházi ellátásban dolgozók átfertőződöttsége viszont brutálisan magas, hiszen az összes fertőzött 15 százalékát ők adják”.Emlékeztetett, hogy  valamennyi ismert esetben az idősotthonokba és a hajléktalanszállókba is a kórházakból került át a fertőzés.

Majd hozzátette, hogy „a kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket. Hogy miért, arra érdemi válasz azóta sincs. Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez? Hiszen, ha a fertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, akkor jó esély van arra, hogy ennél is nagyobb azoknak a száma, akik betegként a kórházban kapták el a fertőzést. Azokban a kórházakban, amelyekben az elmúlt években több száz ember halt meg kórházi fertőzés miatt”.

A főpolgármester szerint a kormány bizonyára tudja, hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban. „Remélem, ezt az adatot is megismerhetjük egyszer. Mert az ország és Budapest újranyitása szempontjából nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni:

 a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed”