Barcelona a piaci ár feléért kisajátítja a két éve üresen álló lakásokat

külföld
2020 július 17., 12:13

Új fegyvert vet be a lakhatási válság ellen a barcelonai városvezetés, írja a Bloomberg. A héten azzal kerestek meg tizennégy, összesen 194 üres lakást birtokló céget, hogy ha egy hónapon belül nem találnak lakókat, a város a piaci ár feléért átveheti az ingatlanokat. A tervek szerint ezeket alacsony jövedelmű bérlőknek adnák ki, az érintett cégek pedig 90 ezertől 900 ezer euróig terjedő bírságra számíthatnak.

Az intézkedés - amit még tavaly decemberben hagyott jóvá a katalóniai tartományi vezetés - olyan tulajdonosokat céloz, akik/amelyek több lakással rendelkeznek. Csak olyan lakásokat vehetnek át, amelyekre legalább két éve nem kötöttek bérleti szerződést, és ahol nem volt mostanában energiafogyasztás (így szűrik ki például a nyaralókat).

Lucia Martín, a város lakásügyi biztosa azt mondta, nem a kisajátítás a céljuk, hanem hogy rávegyék a tulajdonosokat, adják ki a lakásaikat. Ha viszont nemet mondanak, akkor kénytelenek lesznek „bővíteni az önkormányzati lakásszektort”. Barcelonától nem messze, Badalonában a SAREB nevű vállalat már önként átadott a városnak 256 üres lakást.

A térségben régóta küzdenek az üres lakások problémájával, ezért 2016-ban lehetővé tették a katalóniai önkormányzatok számára, hogy átvegyék a legalább két éve nem lakott ingatlanokat, 4-10 évre kiadják őket megfizethető áron, majd visszaadják az eredeti tulajdonosnak. Ezzel az eszközzel azonban csak néhány esetben éltek.

Korábban bírságolással próbálták ösztönözni a tulajdonosokat, hogy ne hagyják üresen a lakásaikat, amelyek közül sokat szükséglakásként is hasznosítottak a járvány alatt. A barcelonai vezetés szeretné, ha a most életbe lépő szabályt is tovább szigorítanák, és már hat hónap után átvehetnék az üres lakásokat.