Előállítottak egy férfit a nantes-i katedrálistűz miatt

külföld
2020 július 19., 09:19

Egy 39 éves férfit állított elő a rendőrség a franciaországi nantes-i Szent Pál-katedrálisban szombat délelőtt történt tűzeset miatt - közölte vasárnap Pierre Sennes nantes-i bűnügyi vezető ügyész.

A férfi a nantes-i egyházmegye egyik önkéntese, aki feladata szerint péntek este zárta a székesegyházat. Az ügyész hangsúlyozta: egyelőre nem lehet semmilyen következtetést levonni a férfi érintettségével kapcsolatban,

a nyomozók a székesegyház bezárásának körülményeiről hallgatják ki a templomszolgát.

A kelet-franciaországi Nantes XVI. századi gótikus székesegyházában szombat reggel csaptak fel a lángok. A Szent Péter és Szent Pál-katedrálisban található több műalkotást, így a nagyorgonát és a homlokzat festett üvegablakait tönkretette a tűzvész, amit csak szombat délre sikerült megfékezni.

Bár a tüzet sokan a párizsi Notre Dame tavalyi leégéséhez hasonlítják, a nantes-i tűzoltóparancsnok szerint még idejében megfékezték a lángokat ahhoz, hogy messze ne eshessen az épületben a Notre Dame-i esethez hasonlóan nagy kár, és bár az orgona megsemmisült, az orgonaerkély pedig annyira károsodott, hogy még akár össze is omolhat, a tetőt egyáltalán nem érték a lángok.

Pierre Sennes ügyész szombaton azt közölte, a hatóságok szerint gyújtogatás állhat a katedrálistűz hátterében. (MTI)