Ígéretesek az oxfordi koronavírus-vakcina tesztjei

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A BBC szerint az eddig teszteredmények alapján biztonságos és hatásos is az Oxfordi Egyetem által fejlesztett koronavírus elleni oltás. Az eddig 1077 emberen tesztelt szer hatásos immunválaszt váltott ki, és képessé tette a tesztalanyokat a SARS-CoV-2 vírus ellen is bevethető antitestek termelésére. Az eredményeket azonban még értékelni kell ahhoz, hogy biztosat lehessen állítani a hatékonyságáról, és meg lehessen kezdeni a tesztelés újabb fázisát.

A brit kormány minden esetre bizakodó, már rendeltek is 100 milliót a vakcinából.

Az elképesztő gyorsasággal kifejlesztett ChAdOx1 nCoV-19 nevű oltás hatóanyagát egy genetikailag módosított vírusból nyerték, ami egyébként a csimpánzok körében okoz megfázáshoz hasonló tüneteket. Úgy tűnik azonban, hogy a módosított vírus által kiváltott immunválasz megfelel a koronavírus ellen is.

A koronavírus elleni oltások fejlesztéséről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!