Az FSZB-ről csak az FSZB jóváhagyásával jelenhet majd meg bármi

külföld
2020 július 21., 17:13

Az orosz parlament alsóháza megszavazta harmadik, végleges változatában azt a törvénymódosítást, amelyik megtiltja a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerveiről szóló anyagok nyílt közlését és terjesztését a testület vezetésének engedélye nélkül.

Az FSZB épülete Moszkvában 2016. december 30-án.
photo_camera Az FSZB épülete Moszkvában 2016. december 30-án. Az FSZB gyakorlatilag a KGB utódszervezete. Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A szolgálat biztonságának és hírnevének védelmére hivatkozó új szabályozás az FSZB aktív és volt alkalmazottjait az állam- és szolgálati titoktartás mellett „szakmai titoktartásra” is kötelezi. A biztonsági szervek munkájáról szóló, nyílt közlésre szánt anyagokat szakértők fogják előzetesen elbírálni, közlésről pedig a biztonságért területileg illetékes szövetségi szerv vezetője dönt majd. Vonatkozó engedély nélkül az információt közölni és terjeszteni tilos.

Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke azt mondta, a módosítással sikerült „betömni egy rést”, amit eddig nem szabályoztak. Azt mondta, a biztonsági szervek működéséről szóló információ, ha „nem baráti erőkhöz” kerül, fenyegetést jelenthet nem csak az adott testület, de az egész ország biztonsága szempontjából.

A törvénymódosítást a felsőháznak is jóvá kell még hagynia. (MTI)