Az FSZB-ről csak az FSZB jóváhagyásával jelenhet majd meg bármi

Az orosz parlament alsóháza megszavazta harmadik, végleges változatában azt a törvénymódosítást, amelyik megtiltja a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerveiről szóló anyagok nyílt közlését és terjesztését a testület vezetésének engedélye nélkül.

Az FSZB épülete Moszkvában 2016. december 30-án. Az FSZB gyakorlatilag a KGB utódszervezete.Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A szolgálat biztonságának és hírnevének védelmére hivatkozó új szabályozás az FSZB aktív és volt alkalmazottjait az állam- és szolgálati titoktartás mellett „szakmai titoktartásra” is kötelezi. A biztonsági szervek munkájáról szóló, nyílt közlésre szánt anyagokat szakértők fogják előzetesen elbírálni, közlésről pedig a biztonságért területileg illetékes szövetségi szerv vezetője dönt majd. Vonatkozó engedély nélkül az információt közölni és terjeszteni tilos.

Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke azt mondta, a módosítással sikerült „betömni egy rést”, amit eddig nem szabályoztak. Azt mondta, a biztonsági szervek működéséről szóló információ, ha „nem baráti erőkhöz” kerül, fenyegetést jelenthet nem csak az adott testület, de az egész ország biztonsága szempontjából.

A törvénymódosítást a felsőháznak is jóvá kell még hagynia. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.