Doppingolt két magyar birkózó

sport
2020 július 21., 11:02

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) közölte, hogy az Ukrajnából honosított magyar válogatott Olejnik Pavlo és Asarin Roman is doppingvétséget követett el.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) arról értesítette az MBSZ-t, hogy a vétséget egy márciusban elvégzett ellenőrzés után állapították meg:

  1. Olejnik szervezetében tiltott anyagot, az anabolikus szteroidok közé tartozó methyldienolone-t találtak, a versenyző szennyezett táplálékkiegészítőre hivatkozott.
  2. Asarin pedig elkerülte a mintaadást.

Mindkét szabadfogású birkózó 4 éves eltiltást kapott, az MBSZ a lefolytatott eljárások után az ügyeket lezártnak tekinti.

„Szomorú vagyok, nem jellemző az ilyesmi a sportágunkra. Nekünk, magyaroknak több mint egy évtizede nem volt doppingesetünk”

– mondta Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, aki elmondta, hogy a honosított versenyzők úgynevezett vegyes felkészülést végeznek, tehát Magyarországon és eredeti hazájukban is edzenek, ezért nehezebb folyamatosan ellenőrizni őket. Bacsa azt mondta: „Nincs más választásunk, mint még szigorúbb intézkedéseket hozni, hogy hasonló ne forduljon elő.”

A 31 éves Olejnik még ukrán színekben Európa-bajnokságot nyert 2013-ban, magyarként a legjobbja a 2018-as világbajnokságon elért 5. helyezés volt. A 23 éves Asarin U23-as Eb-bronzot szerzett 2019-ben. (MTI)