Hatezer eltűnt újszülött után nyomoznak Szerbiában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szerbiában mintegy hatezer szülő véli úgy, hogy újszülött gyerekeiket a kórházból elrabolták, külföldre vitték és nevelőszülőknek adták el. A szerb kormány most felállított egy új bizottságot, hogy kivizsgálja a kórházban történt eseteket, írja a Szabad Magyar Szó.

A lap értesülései szerint az utóbbi időben egyre több olyan eset látott napvilágot, hogy a szülők rájöttek, hogy újszülött gyerekeik valójában nem vesztették életüket a kórházban közvetlen a születésük után, hanem más országokba csempészték őket és a tudtuk nélkül örökbe adták.

A 15 tagú bizottság feladata lesz az adatok gyűjtése, és az ügyek feltárása. Hat tagot az állam delegál, kilencet pedig az eltűnt csecsemők szüleit tömörítő civil szervezetek.

A nemrég meghozott babaexport törvény szerint a bizottságnak kötelessége minden esetet kivizsgálni, azokban az ügyekben pedig, ahol nem lehet felderíteni, hogy pontosan mi történt, a szülőknek 10 ezer eurós kompenzációt kell fizetni. (Szabad Magyar Szó, Columbian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!