Orbán: Megvédtük a nemzeti büszkeségünket az EU-csúcson

POLITIKA
2020 július 21., 07:57

Az EU-csúcs után közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel, ahol a magyar miniszterelnök győzelemként, a nemzeti büszkeségünk megvédéseként értékelte a találkozón elfogadott hétéves uniós költségvetést.

Orbán Viktor azt mondta:

a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Azt is mondta, hogy minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták. A miniszterelnök szerint a jogállamiság fogalmát tisztázni kell a jövőben.

Az elért sikerek közül kiemelte a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és a bővítésre szánt támogatások mértékét, ugyanis szerinte az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az unióra, ugyanis Szerbia nélkül nincs jól működő európai biztonsági architektúra. Mateusz Morawiecki pedig rendkívül fontosnak nevezte az uniós költségvetés bővítésre elkülönített összegét, véleménye szerint ugyanis annak hiányában vákuum alakul ki a Nyugat-Balkánon, amelyet mások mellett Oroszország, Törökország vagy Kína tölthet ki.

Lengyelország a jogállamiság védelmében és abban érdekelt, hogy az uniós pénzek felhasználását és a jogállamiságot szigorúan felügyeljék. Szerinte Lengyelország ellen évek óta valódi okok nélküli politikai támadás folyik, amit elfogadhatatlannak tart.

A legelmaradottabb régióknak járó uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa. Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik. Szerinte ez a garancia arra, hogy „nagyon boldog hét év elé nézünk”.

„Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai” - zárt a beszédjét. (MTI)