Új kutatóintézetet alapít a főváros, ahol Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát is gondozzák

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Rövidesen megalakulhat a Budapesti Iskola Intézet - jelentette be Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. A főváros közleménye szerint az intézet alapításának első lépése Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékának Magyarországra hozatala, amelyet az örökösök, Hermann Zsuzsa és Fehér György helyezett letétbe a Fővárosnál.

A Budapesti Iskola nem hivatalos intézmény volt, inkább egy - nem is túl tágas - kör, amely a 60-as években szerveződött Lukács György körül, aki sokat emlegetett és ellentmondásos politikai tevékenysége mellett a kor kiemelkedő európai filozófusa volt, külföldön pedig máig a legismertebb magyar társadalomtudós. Tanítványai akkoriban jobbára marxistának vallották magukat, de ellenzékieknek számítottak, és Lukács 1971-es halála után többen emigrációba is kényszerültek. 

Heller Ágnes és Fehér Ferenc (akiket “Törpe” és “Góliát” fedőnéven figyelt az állambiztonság) a budapesti Berlin étterem bejáratánál egy barátokkal közös ebéd után 1972. július 19-én.Fotó: OSA/ÁBTL

A kör alaptagja volt Márkus György, Vajda Mihály, Heller Ágnes és első férje, Hermann István, illetve második férje, Fehér Ferenc. A Lukács-iskolába járók tanítványaiból, a Lukács-ovisokból aztán a 80-as években a demokratikus ellenzék és a rendszerváltó értelmiség olyan alakjai lettek, mint Bence György, Kis János, Radnóti Sándor. 

„A Budapesti Iskola filozófusainak, tanítványaiknak és pályatársaiknak munkássága és emlékezete a magyar kultúra és kulturális emlékezet része. Ennek gondozása, továbbgondolása érdekében a Fővárosi Önkormányzat egy olyan intézetet hoz létre, ami kutathatóvá teszi majd Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát. A kezdeti szakaszban a hagyaték gondozásának helyszíne Budapest Főváros Levéltára lesz. Ennek a munkának a végén 

létrejön egy olyan intézet, ami a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona lehet” 

- mondta el Gy. Németh Erzsébet. Az intézetnek nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatai is épülnek majd a jövőben külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel.

„Heller Ágnes féltette a demokráciát, mindennél fontosabbnak tartotta a gondolkodás szabadságát és egész életében aktívan részt vett a társadalmi folyamatokról szóló beszélgetésekben. A Budapesti Iskola a szabadság és a humanizmus, a diktatúra elleni küzdelem iskolája volt” - fogalmazott Karácsony, és örömét fejezte ki, hogy az örökösök a főváros mai vezetését alkalmasnak és méltónak találták arra, hogy szüleik életművét gondjukra bízzák. 

„Bármilyen nehéz pénzügyi helyzetbe is került a főváros, vannak erkölcsi kötelességei. Ilyen kötelessége a progresszív, demokratikus hagyományt ápolni” - mondta végül a főpolgármester.