Elszaporodtak a kékalgák a Balaton egyes részein, toxinjaik allergiás reakciót okozhatnak

2020 július 22., szerda 11:20

A Balaton nyugati részén már tömegesen megjelentek a cianobaktériumok (kékalgák) a vízfelszínen - tájékoztatta az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (BLI) az MTI-t szerdán.

Közleményük szerint az elmúlt napokban sok bejelentés érkezett többi között Alsóbélatelep, Fonyód, Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Balatonfenyves, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonboglár térségéből a tihanyi intézethez arról, hogy szabad szemmel jól látható algavirágzást észleltek a partok mentén.

A kutatók keddi mérései alapján ez a jelenség a Keszthelyi-medencében a Balaton közepén is megfigyelhető volt. Még nincs nagy algatömeg jelen a vízben, de az algák mennyisége a tó nyugati területein erőteljes növekedésnek indult, és egyes helyeken a időszakosan már meghaladta az egészségügyi határértéket (50 mikrogramm/liter klorofill-A.)

Ez azért probléma, mert a jelenleg legnagyobb tömegben kimutatott cianobakétriumok toxint termelnek, ami

fürdőzőknél allergiás bőrreakciót, kiütést, szemirritációt váthat ki. Ha pedig kisgyermekek ebből a vízből nyelnek, a szervezetükbe jutó toxin hasmenést okozhat.

Az allergiás reakció leginkább fürdőzés utáni zuhanyzással kerülhető el.

Vörös Lajos, a BLI kutatója a strandok vízminőségének rendszeres ellenőrzését javasolja. Ez azonban egyelőre nehezen lenne megoldható, mivel a vízminták toxintartalmát az országban csak egy helyen, Debrecenben tudják mérni, és egy meglehetősen drága vizsgálatról van szó.

Vörös Lajos hangsúlyozta, a Balatonból történő ivóvízkivételben egyelőre nem jelent kockázatot az algásodás, mivel az a meder aljáról történik, a kékalga jelenléte pedig a vízfelszínre jellemző.

A Balaton körüli megyék kormányhivatalai korábban közölték, havonta egyszer mérik a víz minőségét a balatoni fürdőhelyeken. Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke szerdán közölte az MTI-vel: az érintett hatósághoz fordul azzal a kéréssel, hogy az algásodásra tekintettel ellenőrizzék sűrűbben a vízminőséget, valamit adjanak útmutatást a strandüzemeltetőknek, miként és miről tájékoztassák a fürdőzőket.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy megkezdték a kotrást a Balaton nyugati medencéjében a víz megnövekedett klorofill-A-tartalma és az algamennyiség miatt. Emlékeztettek, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A-szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az OVF

harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.