Kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot

Média
2020 július 22., 10:15
Dull  Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án
photo_camera Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án Fotó: ATV screenshot

Menesztették posztjáról az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot szerda délelőtt.

A kiadó tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriuma - illetve annak elnöke, Bodolai László - hozta meg a döntést, amelyről Bodolai levélben tájékoztatta a kollégáit.

A kuratóriumi elnök szerda délben még nem akart nyilatkozni a 444-nek az ügyről, későbbre ígért tájékoztatást.

A kiadó közleményt is kiadott a döntéssel kapcsolatban. Ebben többek között az áll, hogy az

„Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. Bodolai László elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szintén a mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.”

A közleményben az is szerepel, hogy Bodolai levelet írt a szerkesztőségnek, amiben jelezte, hogy a lap függetlensége nincs és nem vot veszélyben, „jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik.”

Bodolai azt nyilatkozza a közleményben, hogy az utóbbi napok megmutatták:

„a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről.”

A bejelentés érdekessége, hogy az igazgatóságban a megüresedett két hely egyikét betöltő Sztankóczy András jelenleg a Válasz Online egyik szerzője, Szombathy Pál igazgatósági tag pedig a Pusztay András, majd Ződi Zsolt által megüresedett vezérigazgatói posztot veszi át. A közlemény szerint Bodolai

„felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.”

(A Válasz Online már egy közleményt is kirakott honlapjára Sztankóczy kinevezésével összefüggésben. Azt írják: „Mi, a Válasz Online szerkesztőségének tagjai néhány órával ezelőtt értesültünk arról, hogy Sztankóczy András kollégánk távozik tőlünk és az Index.hu Zrt. igazgatóságának tagja lesz. Döntését tiszteletben tartjuk, lépése azonban lapunk életét és jövőjét semmilyen módon nem befolyásolja.”)

Maga a lépés, Dull elmozdítása, aligha nevezhető óriási meglepetésnek az elmúlt hetek eseményei után, amelyek a szerkesztőség körül zajlottak.

Az Indexben azután forrósodott fel a hangulat, hogy márciusban a kormánymédia fontos embere, Vaszily Miklós átvette a cég hátterét biztosító Indamedia-cégcsoport tulajdonrészének 50 százalékát.

Nem sokkal később ugyanis külső tanácsadóként megjelent a lap életében az Indamediával szerződő Gerényi Gábor médiatulajdonos és Erdélyi Zsolt reklámszakember, akik a cég átalakításra és az egyes rovatok kiszervezésére tettek javaslatot.

Ez aztán olyannyira megingatta a lapvezetésbe vetett bizalmát a szerkesztőségnek, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő úgy döntött, átállítják azt a barométert, amely a szerkesztőség függetlenségének szintjét hivatott jelezni. Dullt az eset után kirakták a cég igazgatóságából, mert Bodolai egyértelművé tette: szerinte a főszerkesztő szivárogtatott ki információkat az üléseikről.

A Bodolai által most kiküldött levél tanúsága szerint az alapítvány kuratóriumi elnöke állítja: a cégre leselkedő legnagyobb veszély az, hogy a bizonytalanság miatt a hirdetők bizalma elveszik, és apadni kezdenek a bevételek. Ezt a folyamatot szerinte azonnal meg kell akadályozni. Bodolai azt is írja a levélben, hogy egyelőre nem nevez ki főszerkesztőt, annak személyéről az igazgatóság a későbbiekben határoz.

A kuratóriumi elnök szerint jelenleg szervezeti veszély csak rajta keresztül fenyegetheti a szerkesztőséget.

Az Index-ügy hátteréről néhány hete részletesen írtunk.