Megfosztották pártja tiszteletbeli elnöki tisztségétől Nikola Gruevszkit

külföld
2020 július 22., 19:57

Elvette a tiszteletbeli elnöki címet Nikola Gruevszkitől saját észak-macedóniai pártja, a VMRO DPMNE - írja a BalkanInsigt. A lap szerint a lépés része a legutóbbi választásokat szűken elveszítő párt imázsváltásának. A pártot ugyanis egyre több kritika érte - belülről és kívülről is - az utóbbi években, amiért még mindig szoros kapcsolatokat ápol a korrupció miatt elítélt politikussal.

A bírósági felelősségre vonás elől elmenekülő ex-miniszterelnökkel való szimbolikus szakítást belső reformok is kísérik a pártban. A vezetőség, élükön Gruevszki utóda, Hrisztijan Mickoszki, „demokratizálná” a párton belüli döntéshozatalt, és elősegítené a hatalom nagyobb mértékű megosztását. A pártelnöki tisztséget, amit korábban Gruevszki is betöltött, mostantól három ciklusra korlátozzák.

Nikola Gruevszki 2003 és 2017 között volt a VMRO DPMNE párt elnöke. A hatalom központosításával és autoriter vezetői stílussal ebben a tisztségében, és 2006 és 2016 között miniszterelnöki tisztségében is bőven vádolták.

Az oroszbarát miniszterelnöknek 2016-ban egy lehallgatási botrány miatt kellett távoznia posztjáról, később pedig korrupció miatt két év börtönre ítélték. 2018. november elején kellett volna rács mögé vonulnia, de inkább lelépett az országból, a szomszédos Albániából pedig magyar diplomaták szöktették Budapestre, ahol politikai menedéket kért és hamar kapott is. Az eljárásban végig kivételezett vele a magyar állam, aminek képviselő a mai napig azt állítják, hogy Gruevszki ügye jogi és nem politikai kérdés.