Szivárog a tengermélyi metán az Antarktisznál

Aktív metánszivárgásra bukkantak az Antarktisz közelében, a Déli-óceán részét képező Ross-tenger mélyén, írja a Guardian. Az üvegházhatású gáz könnyen eljut a légkörbe, mivel egy időre teljesen eltűntek, és később is csak kisebb mennyiségben bukkantak fel újra a mikrobák, amelyek ezt normális esetben meggátolnák. 

Nem világos, ebben az esetben mi okozza a szivárgást, de kutatók régóta figyelmeztetnek, hogy a klímaválság és az óceánok melegedése fokozhatja a jelenséget. A Ross-tenger hőmérséklete azonban egyelőre nem növekedett jelentősen, így itt valószínűleg másról van szó. 

A Déli-óceánFotó: BRUSINI Aurélien / hemis.fr/hemis.fr via AFP

A szivárgást véletlenül fedezték fel búvárok 2011-ben, de öt évbe telt, míg a kutatók vissza tudtak térni, hogy részletesen tanulmányozzák a helyzetet, a laboratóriumi munkát pedig csak ezután kezdhették el. 

Andrew Tharber, a kutatást vezető oregoni kutató szerint a legfontosabb eremdényük, hogy rámutattak a metánfogyasztásért felelős mikrobák számának csökkenésére. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez a csökkenés milyen sebességgel zajlik ahhoz képest, ahogy esetleg új helyeken indul meg a metánszivárgás. 

A koronavírus-járvány sajnos lassítja a további kutatásokat ebben a térségben, számos expedíciót kellett elhalasztani emiatt. 

Nemrég a Stanford Egyetem mutatta be, hogy rekordmagas szintre jutott a globális metánkibocsátás, amit elsősorban a szénbányászatból, a kőolaj- és földgázkitermelésből, a szarvasmarha- és juhtenyésztésből, a szemétlerakókból eredő növekedés idézett elő. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó