A kormány elmagyarázza, miért nagyszerű hír, hogy 20 éve nem jelentkeztek ilyen kevesen egyetemre

hablaty
2020 július 24., 14:15

Tegnap kiderültek a felvételi ponthatárok, a 91 460 jelentkezőből 68 112-en felvételt nyertek valamely általuk megjelölt képzésre, közülük több mint 55 ezren államilag finanszírozott formában tanulhatnak.

A számok mögött súlyos tendencia van: ahogy azt korábban mi is írtuk, mintegy 20 ezerrel kevesebben jelentkezett felsőoktatási intézménybe, ez 19 éve nem látott negatív rekord, ráadásul a felvettek száma is durván csökkent, 79 ezerről 68 ezerre.

Nehéz ebből győzelmi jelentést gyártani, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztályának sikerült. Péntek délutáni közleményükben a fenti adatokat kihagyták, helyette viszont elkészült ez a bekezdés:

„Az ideihez hasonlóan magas arányban még soha nem kerültek be felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők. 2020-ban a sikeres felvételit tevők aránya elérte a 74 százalékot. A jelentkezők közel háromnegyede tehát felvételt nyert az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe, így a sikertelenül felvételizők száma 33 ezerről 23 ezerre csökkent. Tavalyhoz képest 8 százalékkal nőtt a mesterképzésre felvett hallgatók száma. A felvettek több mint 80 százaléka állami finanszírozásban kezdheti meg tanulmányait.”