Hivatali tétlenség nehezíti, hogy Mészárosék természetvédelmi területen nyithassanak bányát :(((

POLITIKA
2020 július 24., 05:10

Mészáros Lőrincék még tavaly szemeltek ki két területet Tiszakóród mellett, hogy ott homokbányákat nyissanak. Így a gátépítéshez szükséges homokot nem kellene megvenniük, hanem maguknak áshatnák ki.

Csakhogy mindkét tervezett helyszín tájvédelmi, Natura 2000 területen fekszik, az egyik érinti a Szatmár-Bereg különleges madárvédelmi területet is. A bányanyitáshoz szükséges hatásvizsgálat elvégzését még tavaly december 13-án kérvényezték az ügyeletes hatóságoktól, de a bányanyitást tárgyaló tiszakóródi közmeghallgatás napján, január 17-én már a szüneteltetését kérték, a magyar állam természetében bízva arra számíthattak, hogy a minisztérium és a hatóságok átminősítik a területet, nekik pedig nem kell szöszölniük a természetvédelmi szabályokkal. Ezt el is ismerték a közmeghallgatáson.

Az állam malmai azonban annyira lassan őrölnek, hogy a kormány azóta sem változtatott az érintett tiszakóródi területek Natura 2000-besorolásán. Az Mfor pedig most arról ír, hogy a védett területre tervezett két bánya megnyitásához szükséges környezeti hatásvizsgálati eljárás múlt szombaton megszűnt, mivel fél év alatt nem hosszabbították meg a januárban kért szüneteltetést.

Ráadásul a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a lappal azt közölte, hogy az érintett területek Natura 2000-besorolásának átminősítése fel sem merült. A lap arra gyanakszik, hogy a projekt a koronavírus miatt szorulhatott háttérbe a magyar hatóságoknál.