104 évesen elhunyt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél sztárja

104 éves korában elhunyt Olivia de Havilland kétszeres Oscar-díjas színésznő, az Elfújta a szél című filmklasszikus egyik sztárja. A színésznőt párizsi otthonában, álmában érte a halál, írja az MTI. 

Olivia De Havilland és Clark Gable az 1939-es Elfújta a szélbenFotó: Photo12

Olivia de Havilland az 1930-as években egy sor kalandfilmmel futott be, játszott a Kertész Mihály és William Keighley rendezte Robin Hoodban és Kertész Halálfejes lobogó című filmjében is. Elsősorban azonban arról ismert, hogy Melanie szerepét játszotta az Elfújta a szél című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték. (A film éppen mostanában került ismét a figyelem középpontjába, amikor az HBO Max eltávolította a kínálatából, mert előítéletesen mutatta be a feketéket, és pozitív színben tüntette fel a rabszolgaságot. Aztán egy kiegészítő videóval együtt visszatették.) 

Később aztán meg is kapta a díjat az 1946-ban bemutatott Kisiklott élet című romantikus dráma női főszerepéért. Három évvel később pedig ismét Oscar-díjas lett William Wyler Az örökösnő című filmjével.

Az ötvenes évektől Párizsban élt. 1962-ben tért vissza New Yorkba. Fellépett a Broadway több darabjában, a hetvenes években számos film epizódszerepét alakította, majd televíziós szerepeket is játszott. Az Anasztázia című minisorozatért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Utolsó szerepét 72 évesen A nő, akit szeretett című tévéfilmben játszotta 1988-ban.

Olivia de Havilland díjat vesz át Bush elnöktőlFotó: Jim Watson/AFP

2008-ban, 92 évesen, George W. Bush kitüntette az amerikai Nemzeti Művészeti Érdeméremmel. Emellett megkapta például a francia becsületrendet és 2017-ben a Brit Birodalom Érdemrendjét is.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó