Lengyelország kilép az Isztambuli Egyezményből

külföld
2020 július 26., 07:18

A lengyel kormány szerint káros a nők elleni erőszak megelőzésére életre hívott Isztambuli Egyezmény, ezért öt évvel azután, hogy ratifikálták, kilépnek belőle, jelentette be szombaton az igazságügyi miniszter.

A BBC szerint arra hivatkozott, hogy az egyezmény „ideológiai természetű elemeket tartalmaz”, és tanítani kell miatta az iskolában a genderről. Szerinte az utóbbi években hozott intézkedések már elegendő védelmet nyújtanak a nőknek, akik az elmúlt napokban ezrével tiltakoztak a kilépés terve ellen.

photo_camera Tüntetők Krakkóban Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

A magyar kormány 2014-ben írta alá az egyezményt, de Lengyelországgal ellentétben sosem ratifikálta, sőt májusban a parlament elfogadott egy határozatot arról, hogy nem is fogja. Részben szintén a „romboló genderszemléletre” hivatkoztak, pedig az egyezmény eredeti szövege mindössze három bekezdésben említi a fogalmat:

  • „nem" [az eredeti szövegben: gender = társadalmi nem] : azok a társadalmilag kialakult szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, amelyeket egy adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint.
  • „nőkkel szembeni nemi alapú erőszak" [gender-based violence against women]: olyan erőszak, amely egy nő ellen irányul azért, mert nő, vagy amely aránytalanul érinti a nőket;
  • A részes felek vállalják, hogy az Egyezmény rendelkezéseinek végrehajtásába és hatásuk értékelésébe beillesztik a nemi dimenziót [gender perspective], továbbá előmozdítják és hatékonyan érvényesítik a nők és a férfiak közötti egyenlőségre, valamint a nök helyzetének megerősítésére irányuló szakpolitikákat.

A májusi határozat elfogadása után részletesen írtunk róla, miért zavarhatja ez a kormányt.

Családon belüli erőszak elleni tüntetés Varsóban
photo_camera Varsóban A szolgálólány meséjéből ismert egyenruhában tüntettek Fotó: Aleksander Kalka/NurPhoto via AFP