Megszavazta a parlament, hogy nem kérnek az Isztambuli Egyezményből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Villámgyorsan, egy nappal azután, hogy a KDNP beterjesztett a parlament elé egy politikai nyilatkozatot arról, hogy Magyarország nem kér az Isztambuli Egyezményből, kedden már meg is szavazta ezt az országgyűlés fideszes többsége: a nyilatkozat mellett 115 igen és 35 nem szavazat, illetve három tartózkodás volt.

Ellenzéki képviselők feltartott táblákkal tiltakoztak a szavazás ellen, amiért az ülést vezető Latorcai János figyelmeztette is őket. 

Fotó: Hoppál Péter Facebook

Pedig a családon belüli és a nők elleni erőszak globális felszámolását célul kitűző egyezményt Magyarország 2014-ben, azaz bőven a Fidesz-kormányok időszakában már aláírta, a ratifikálására azonban nem került sor. És míg 2014-ben leginkább csak az akkori Jobbik képviselői tiltakoztak az egyezmény aláírása ellen, mára ez kormányzati álláspont is lett. 

Az Európa Tanács által kezdeményezett egyezmény a KDNP szóvivőjének indoklása szerint ideológiailag sem fér össze a magyar jogrenddel, illetve a KDNP megközelítésével. Mint Nacsa Lőrinc hétfőn fogalmazott, az Isztambuli Egyezmény szerintük elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és ezzel együtt "a romboló genderszemlélet" bevezetését, valamint a rá akarja erőltetni az országokra menedékjog nemi alapon történő biztosítását. A kormánypárti képviselők másik visszatérő érve, hogy nálunk már szigorúbb szabályokat hoztak a családon belüli erőszak leküzdésére, aminek köszönhetően „az európai átlag alatt van a kapcsolati erőszak”. 

Az Isztambuli Egyezmény szövegét magyarul a Nőkért Egyesület honlapján lehet elolvasni. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó