A KDNP a parlament elé terjesztett nyilatkozatban mondaná ki, hogy Magyarország nem kér az Isztambuli Egyezményből

2020 május 4., hétfő 12:16

A KDNP politikai nyilatkozatot terjesztett hétfőn az Országgyűlés elé az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról. A kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

Szél Bernadett független képviselő közben a Facebookon írt arról, hogy a politikai nyilatkozat nem is szerepelt az igazságügyi bizottság napirendjén, ehhez képest rendkívül gyorsan, soron kívül engedték át a szöveget: még ma le fog menni a parlamenti vitája is, holnap pedig már szavazás is lesz. 

A családon belüli (és elsősorban a nők elleni) erőszak minden formájának felszámolása a célja az Európa Tanács úgynevezett Isztambuli Egyezményének, amit  Magyarország is aláírt 2014-ben, de ratifikálni azóta sem hajlandó. Az aláírás idején még a leginkább az akkori Jobbik (élén akkor Dúró Dórával) tiltakozott, de az elmúlt években a Fidesznek is egyre több gondja lett vele. 

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője javaslatukat indokolva most az MTI-nek kiemelte: az egyezményben lévő ideológiai megközelítés a magyar jogrenddel és saját meggyőződésükkel is ellentétes. Szerinte a dokumentum elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és ezzel együtt "a romboló genderszemlélet" bevezetését, valamint a rá akarja erőltetni az országokra menedékjog nemi alapon történő biztosítását.

Mivel a magyar emberek már számos alkalommal kifejezték ezzel kapcsolatos véleményüket, ezért nem tudnak támogatni olyan egyezményt, amely felgyorsítja vagy könnyebbé teszi a bevándorlást Európába - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus. Nacsa kitért arra is, hogy a parlament és a kormány által eddig meghozott döntések és jogszabályok széles körű védelmet biztosítanak az érintetteknek, ideértve a szigorú fellépést a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak ellen.


Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Magyarország kormánya kiemelten fontos feladatának tartja a nőkkel szemben erőszak minden formája elleni hatékony fellépést, elutasítja a nők elleni és a kapcsolati erőszak valamennyi formáját.

Álláspontjuk szerint a ratifikáció melletti kampányolás félrevezetés, és beszélt arról is, hogy a magyar kormány a zéró tolerancia jegyében következetes jogalkotással törekszik arra, hogy Magyarországon minél kevesebb nőnek kelljen bántalmazást elszenvednie. 

Juhász Hajnalka azt közölte: az isztambuli egyezmény ratifikációjának pótcselekvése, a politikai hangulatkeltés helyett a valódi kormányzati cselekvés iránt elkötelezettek, és hatékony intézkedésekkel kívánnak fellépni a nők elleni és kapcsolati erőszakkal szemben, támogatni a bántalmazottakat, tenni a megelőzésért.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes az Isztambuli Egyezmény gender ideológiájáról azt nyilatkozta: „amiben egyetértünk a balliberálisokkal, az az, hogy mindketten meg akarjuk akadályozni a családon belüli erőszakot. A különbség az, hogy mi az erőszakot akarjuk megszüntetni ők pedig - ennek ürügyén - a családot. (MTI, KDNP)