A szlovák SME napilap is címlapon áll ki az Index mellett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Miután hétfőn a lengyel Gazeta Wyborcza szerkesztősége címlapon üzent „a brutális támadást elszenvedett magyar barátoknak”, vagyis az Index felmondott szerkesztőségének, kedden a szlovák SME főszerkesztője is írt a témában.

A szintén a címlapon megjelent szöveget a csehországi és szlovákiai ügyekkel foglalkozó Dotoho Facebook-oldal fordította le.

„Index.hu - Kiállunk a magyar Index mellett. »Nincs másik«

Az Index eleste az egész térség független újságíróinak ügye

Még el sem ült Orbán Viktor harcias beszéde, hogyan tért ki a brüsszeli liberális brigád támadásai elől és oszlatta szét jogállamisági követeléseiket, mint egy pezsgőtablettát a Dunában, Magyarország máris egy újabb érvet produkált, miért nem szabad az Európai Uniónak meghátrálni.

A múlt héten elesett az egyik utolsó független média, az Index.hu, amely hosszan ellenállt a hatalom beavatkozási kísérleteinek, hogy a kritikus portál genetikus kódját Orbán médiabirodalmának báránykájává változtassa.

A kormányszóvivők hadserege notorikusan ismételgeti az ismert közhelyet: mi köze ennek Orbánhoz? Ez egy szerkesztőségen belüli vita, csak a Soros által fizetett média látja benne a magyar miniszterelnök kezét.

Orbán eltorzította a médiapiacot, amely napjainkban csak eljátssza a pluralitást, rendszerszerűen kivérezteti a független médiát és elképesztő nyomást gyakorol azok tulajdonosaira.

A kormány médiabirodalma növekszik, nincs szükség az Orbán kritikájának időrabló eltüntetéséhez, a tartalmat nem újságírók, hanem propagandisták készítik, akik jól tudják, hol a kritika határa és a patriotizmus mit nyel be.

Az Index.hu bukása a térség minden független újságiróját érinti. Az Index.hu újságirói civil bátorságról tettek tanubizonyságot, amikor elutasították az újabb nyomást. Fontos, hogy igazságuk és elszántságuk ne oldódjon fel a következő napok, hetek, hónapok rutinjában.

Éppen ezért fejezzük ki támogatásunkat és szolidaritásunkat. Hisszük, hogy sikerül a továbbiakban is győzniük, hogy a sajtó függetlensége és szabadsága nem üzlet és nem kompromisszum tárgya, mert ezek nélkül a jogállam elbukik és a diktátorok erősödnek.”

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót