Külföldi zsoldosokat vettek őrizetbe Minszk mellett az állami hírügynökség szerint

külföld
2020 július 29., 11:00

Egy biztonsági magáncég 32 külföldi zsoldosát vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok Minszk közelében szerdára virradóra, jelentette a BelTA állami hírügynökség. További részleteket nem közöltek.

Az országban, ahol augusztus 9-én tartanak elnökválasztást, a privát katonai cégek illegálisnak számítanak. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az utóbbi időben többször is azt hangoztatta, hogy külföldi segítséggel akarják megdönteni a hatalmát.

Az ellenzék vezetője, Valerij Cepkalo, aki el akart indulni Lukasenka ellen az elnökválasztáson, a múlt héten jelentette be, hogy inkább külföldre menekül. Attól tartott, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait, miután az ügyészi hivatal tisztségviselői mentek ki fiainak iskolájába, hogy írásban rögzítsenek nyilatkozatokat, miszerint a családjuk nem viseli megfelelően gondjukat.

A 65 éves Lukasenkának évtizedek óta nem látott elégedetlenséggel kell megbirkóznia a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt. (Reuters)