Több mint félmilliárdos kárt okoztak a hétvégi viharok

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Félmilliárd forintot meghaladó kárt okozhattak a hétvégi viharok, intenzív esőzések, de a biztosítók további kárbejelentésekre számítanak. A Generali Biztosító szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy eddig csaknem 1600 káresetet jelentettek be a társasághoz több mint 264 millió forint értékben. A bejelentések leginkább Zala megyéből érkeztek, de Somogy, Csongrád és Békés megyéket is érintette a vihar.

A heves esõzés miatt megáradt Rinya-patak leszakadt hídja a 68-as fõút Böhönye és Segesd közötti szakaszán 2020. július 27-énFotó: Varga György/MTI/MTVA

A tapasztalatok szerint általában a károk felét jelentik be 2-3 napon belül, a többit körülbelül egy héten belül. Így összességében 3000 kárnál nem számítanak többre, a teljes kárösszeg pedig 500 millió forint körül lehet - közölte a Generali, hozzátéve, hogy a viharok miatt vállalati vagyonkárokról is érkeznek bejelentések, amelyek általában nagyobb összegűek, mint a lakossági károk.

A nagy esõzés miatt kiáradt Rinya-patak vízével elöntött utca Nagyatádon 2020. július 26-ánFotó: Varga György/MTI/MTVA

A Groupama Biztosítóhoz eddig csaknem 800 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett. A dél-dunántúli településeket különösen hevesen érintették a hétvégi viharok, özönvízszerű esőzések, a legtöbb káresetet Somogy és Zala megyéből jelentették be, a társaság különösen sok ügyfele jelzett kárt Nagykanizsáról, valamit a Somogy megyei Böhönyéről. A bejelentések szerint 

  • a káresetek 46 százalékát felhőszakadás, 
  • 33 százalékát vihar, 
  • 18 százalékát pedig villámlás okozta. 

A károk átlagos becsült értéke 100 ezer forint, de vannak kiugróan magas, milliós nagyságrendű kárbejelentések is.

A nagy esőzés miatt belvízzel elöntött ház, ahonnan az ott élõket kitelepítették a Zala megyei Liszóban 2020. július 25-énFotó: Varga György/MTI/MTVA

A Groupama szakemberei az eddigi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy a kárbejelentések száma 1000-1200 felett lesz, így a károk várható értéke a 100 millió forintot meghaladja majd - közölték az MTI-vel.

 Az Aegon Biztosító ügyfélszolgálatára csaknem 500 kárbejelentés érkezett kedd estig, a teljes kárösszeg megközelíti a 85 millió forintot - közölte a biztosító az MTI-vel.  Az eddig regisztrált károk több mint 80 százaléka Somogy és Zala megyében történt, az átlagos kárérték meghaladja a 193 ezer forintot. A megnőtt esetszám miatt kiemelt kárszakértői kapacitást csoportosítottak a leginkább érintett zalai és somogyi térségbe. Az Aegon is arra számít, hogy a bejelentett károk száma és értéke tovább emelkedik a következő napokban.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér