Törökországban szorosabb ellenőrzés alá vették a közösségi oldalakat

külföld
2020 július 29., 06:00

A török parlament szerdán megszavazta azt a törvényt, ami szorosabb ellenőrzés alá vonja a közösségi médiát. Ezzel arra kötelezik a külföldről működtetett közösségi oldalakat, hogy nevezzenek ki törökországi képviselőt, akivel panasz esetén a hatóságok fel tudják venni a kapcsolatot. Így az általuk kifogásolt tartalmak eltávolításával kapcsolatban is őket fogják megkeresni.

photo_camera A javaslatot President Tayyip Erdogan pártja, az AKP és a nacionalista szövetségese is támogatta Fotó: Turkish Presidency / Murat Cetin/Anadolu Agency via AFP

A szabályok megsértéséért a cégek pénzbírságot kaphatnak, de akár a reklámozástól is eltilthatják őket vagy akár 90 százalékkal is belassíthatják az elérésüket, ami lényegében egyenlő a blokkolással.

Az elmúlt években a hagyományos média nagy része Törökországban is a kormányhű körök ellenőrzése alá került, a kritikus hangok vagy a független hírek csak kisebb híroldalakon vagy a közösségi médiában jelenhetnek meg. Ezért a javaslatról az ENSZ emberi jogi főbiztosa is megállapította, hogy ezután a hatóságok még jobban tudják érvényesíteni az akaratukat a médiában. (Reuters)