Törökországban szorosabb ellenőrzés alá vették a közösségi oldalakat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A török parlament szerdán megszavazta azt a törvényt, ami szorosabb ellenőrzés alá vonja a közösségi médiát. Ezzel arra kötelezik a külföldről működtetett közösségi oldalakat, hogy nevezzenek ki törökországi képviselőt, akivel panasz esetén a hatóságok fel tudják venni a kapcsolatot. Így az általuk kifogásolt tartalmak eltávolításával kapcsolatban is őket fogják megkeresni.

A javaslatot President Tayyip Erdogan pártja, az AKP és a nacionalista szövetségese is támogattaFotó: Turkish Presidency / Murat Cetin/Anadolu Agency via AFP

A szabályok megsértéséért a cégek pénzbírságot kaphatnak, de akár a reklámozástól is eltilthatják őket vagy akár 90 százalékkal is belassíthatják az elérésüket, ami lényegében egyenlő a blokkolással. 

Az elmúlt években a hagyományos média nagy része Törökországban is a kormányhű körök ellenőrzése alá került, a kritikus hangok vagy a független hírek csak kisebb híroldalakon vagy a közösségi médiában jelenhetnek meg. Ezért a javaslatról az ENSZ emberi jogi főbiztosa is megállapította, hogy ezután a hatóságok még jobban tudják érvényesíteni az akaratukat a médiában. (Reuters)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér