Megint medvét észleltek a Mátrában

természet
2020 július 31., 04:51

Medvelábnyomot találtak a Mátrában, a Rákóczi-forrás környékén az Egererdő Zrt. munkatársai - írja pénteken a Kékes Online.

A lábnyomot azután találták, hogy két gyakorlott túrázó jelezte: valószínűleg medvét láttak szerda este, amikor Mátrafüredről a Múzsa-kilátó irányába igyekeztek. Beszámolójuk szerint a település közelében a turistaúton, tőlük alig 20 méterre termett előttük egy medve.

Az általuk megjelölt helyszíntől körülbelül 200 méterre találta meg aztán a sárban egy medve lábnyomát az Egererdő Zrt. hivatásos vadásza.

„Egyértelmű a bizonyíték, tényként kezeljük a medve jelenlétét a Mátrában” – fogalmazott Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársa. Elmondta, pánikkeltésre, rettegésre nincs ok, ritkán fordul elő ugyanis, hogy az ember medvével találja szemtől szembe magát. A hazai „medvetörténetek” közt az elkerülő viselkedés a gyakori. Még Szlovákiában is – ahol több mint 1200 medve él, és szinte folyamatosan a medvék élőhelyein haladnak turistaútvonalak – ritkák az ilyen találkozások.

Gombkötő hozzátette, valószínűleg a Mátra medvéje is Szlovákiából érkezhetett. Mint mondta, a barnamedvék képesek akár néhány hét alatt több száz kilométert is megtenni.

A Mátrából legutóbb április elején értesültünk medveészlelésről: akkor Pásztó külterületén kapott lencsevégre medvebocsokat egy éjjeli kamera.