Megint medvét észleltek a Mátrában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Medvelábnyomot találtak a Mátrában, a Rákóczi-forrás környékén az Egererdő Zrt. munkatársai - írja pénteken a Kékes Online.

A lábnyomot azután találták, hogy két gyakorlott túrázó jelezte: valószínűleg medvét láttak szerda este, amikor Mátrafüredről a Múzsa-kilátó irányába igyekeztek.  Beszámolójuk szerint a település közelében a turistaúton, tőlük alig 20 méterre termett előttük egy medve.

Az általuk megjelölt helyszíntől körülbelül 200 méterre találta meg aztán a sárban egy medve lábnyomát az Egererdő Zrt. hivatásos vadásza.

„Egyértelmű a bizonyíték, tényként kezeljük a medve jelenlétét a Mátrában” – fogalmazott Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársa. Elmondta, pánikkeltésre, rettegésre nincs ok, ritkán fordul elő ugyanis, hogy az ember medvével találja szemtől szembe magát. A hazai „medvetörténetek” közt az elkerülő viselkedés a gyakori. Még Szlovákiában is – ahol több mint 1200 medve él, és szinte folyamatosan a medvék élőhelyein haladnak turistaútvonalak – ritkák az ilyen találkozások.

Gombkötő hozzátette, valószínűleg a Mátra medvéje is Szlovákiából érkezhetett. Mint mondta, a barnamedvék képesek akár néhány hét alatt több száz kilométert is megtenni.

A Mátrából legutóbb április elején értesültünk medveészlelésről: akkor Pásztó külterületén kapott lencsevégre medvebocsokat egy éjjeli kamera.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó