Órákon belül lesújthat a vihar a koronavírustól leginkább sújtott Floridára

Még csak augusztus van, de az idei hurrikánszezonban már kilenc vihar kapott nevet. A legutóbbi az Isaias a Bahamákon már átsöpört, és itt ugyan hurrikánból trópusi viharrá szelidült, még mindig komoly veszélyt jelent. A hurrikán-skála ugyanis csak a szélerősségre vonatkozik, ám az ilyen trópusi viharok legalább akkora károkat okoznak azzal, hogy nagyon nagy mennyiségű csapadékot szállítanak, és rendkívül alacsony nyomásuk miatt az útjukban akár méterekkel is megemelkedhet a tengerszint.

Az Isaias Florida partjainál magyar idő szerint vasárnap este háromnegyed hétkor.Fotó: Windy.com - screenshot

Erre figyelmeztetett Ron DeSantis, Florida kormányzója is. Ebben az államban akár már vasárnap partot érhet a vihar, súlyosbítva az államot sújtó koronavírusjárványt. Az utóbbi ugyanis közösségi távoltartást igényelne, míg az előbbi elől pont közösségi szállásokra menekülhetnének az emberek.

Viharfelhők Miami felett.Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Floridában ezidáig 480 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, a javukat azután, hogy a republikánus DeSantis Trump vágyainak eleget téve a szakértők tanácsai ellenére az állam újranyitásáról döntött. Floridánál több fertőzöttet csak Kaliforniában, egy kétszer nagyobb népességű államban regisztráltak az Egyesült Államokban.

Az Isaias miatt kötelező evakuációt még nem rendeltek el. A nagy kiterjedésű vihar jelenleg Miamitól északra, a partokat súrolva halad észak felé, de már így is 110 km/h-ás széllökésekkel és rengeteg csapadékkal ostromolja a partokat. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.